Gemeente Dordrecht


---

Kamer Cultuurwethouder Hans Spigt krijgt nieuwe inrichting

Marianne van Rijsbergen

Het project Kunstkamer van Cultuurwethouder Hans Spigt krijgt een vervolg. Opnieuw wordt zijn werkkamer door drie professioneel beeldend kunstenaars uit Dordrecht ingericht. Els de Meijer geeft als eerste de kamer van de wethouder een nieuw uiterlijk, gevolgd door Jeanne van der Horst (2008) en Ton Kraayeveld (2009).
Els de Meijer â De blauwe kamer
Cultuur heeft volgens beeldend kunstenaar Els de Meijer alles te maken met mensen, zonder mensen geen cultuur. Zij spelen dan ook een hoofdrol in haar ontwerp. Blikvanger in de wethouderskamer zijn heldere transparante objecten, waarvoor Dordtenaren model hebben gestaan. Afdrukken van lichaamsdelen, zoals een gezicht, been of schouder, kleven als waterdruppels aan de muren, zodat het lijkt alsof mensen uit de wanden de kamer binnenstappen. Ook een nieuwe vloer, tafel, boekenplanken en verlichting maken deel uit van het ontwerp. Wanden, plafond en deur krijgen een frisse blauwe kleur en stoelen worden bekleed met zacht blauw fluweel.

Jeanne van der Horst â De jongens- en controlekamer Speciaal voor de werkkamer maakt Jeanne van der Horst een foto- en filminstallatie, waarin de (spoor)bruggen van Dordrecht centraal staan. Aan het plafond, boven een ronde vergadertafel, komen beeldschermen te hangen waarop diverse spoorbruggen van Dordrecht te zien zijn. Op onregelmatige tijden raast een trein voorbij, rijdend van het ene scherm naar het andere. Zo ontstaat boven de hoofden van de vergaderaars een digitale modelspoorbaan, die door gebruik van filmfragmenten van echte bruggen en echte treinen de ultieme jongensdroom verbeeldt. Ook realiseert Van der Horst een âcontrolekamerâ, een installatie van monitoren en fotoprints waarop de Dordtse toegangswegen zichtbaar worden: tunnels en bruggen.

Ton Kraayeveld â Network Management Project
Het ontwerp van kunstenaar Ton Kraayeveld bestaat uit een installatie van ongeveer 33 schilderingen op papier, die in de vorm van een raster links en rechts van de toegangsdeur worden geplaatst. De deur maakt nadrukkelijk deel uit van de installatie, zodat bezoekers de kamer betreden en weer verlaten door het kunstwerk. De onderwerpen in de schilderingen tonen een fictief netwerk dat zich bezighoudt met themaâs als migratie, openbare ruimte en urbanisatie. Het geheel laat zich lezen als een gelaagd, pseudo-documentair beeld, waarin feiten en voorstellingen uit de werkelijkheid in een nieuwe context worden geplaatst.

Project Kunstkamer
Het project Kunstkamer is gestart in 2003. Het Centrum Beeldende Kunst Dordrecht (CBK) nodigde op initiatief van Hans Spigt, Wethouder Cultuur, Dordtse kunstenaars uit om een ontwerp te maken voor de inrichting van zijn werkkamer. Drie kunstenaars werden geselecteerd: Nico Parlevliet (2003), Diana van Hal (2004) en Anja de Jong (2005). In 2006 werden Dordtse kunstenaars opnieuw gevraagd om een ontwerp in te dienen. Uit tien inzendingen zijn drie ontwerpen gekozen. Medio maart wordt het ontwerp van Els de Meijer gepresenteerd. Vanaf dan is de werkkamer weer elke dinsdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur geopend voor publiek. Om de kamer te bezichtigen dient men een afspraak te maken met Sonja Heijdemann, tel. (078) 639 6106.

document icoon ontwerpschets_kunstkamer_1.jpg

Redactie
Marianne van Rijsbergen
Afdeling Communicatie

telefoon (078) 639 69 01

Informatie
Linda Janssen
Centrum Beeldende Kunst
telefoon (078) 631 73 21