Gemeente Beek


Onderzoek naar arbeidsperspectief bijstandsgerechtigden

(Persbericht HP Groep Beek)

Beek, 11 januari 2007

Beek/Stein In opdracht van de gemeenten Beek en Stein onderzoekt de HP Groep bij bijstandsgerechtigden het perspectief op werk en geeft daarnaast concrete adviezen voor werkhervatting. Het project heeft de naam Opschudden meegekregen. De opdracht is aan de HP Groep verleend na het uitschrijven van een aanbestedingsprocedure door beide gemeenten.

Het onderzoek wordt verricht door de psychologen Claudia Adam en Joke Conings. In totaal zullen zij circa 300 cliënten zien en spreken. In algemene zin constateren wij dat voor een relatief groot aantal van de deelnemers geldt dat zij, mits de juiste begeleidingsmiddelen worden ingezet, perspectief op werk hebben. Voor een kleiner deel is om allerlei uiteenlopende redenen het arbeidsperspectief helaas een stuk geringer.

Peter Kusters, projectleider namens de HP Groep: Wat wij doen is een zogeheten Competentie Paspoort ofwel een reïntegratieplan opstellen, waarin inzicht wordt verschaft in de competenties en de beroepsaffiniteiten van de individuele bijstandsgerechtigde. Dit plan is het resultaat van een basisonderzoek, dat naar behoefte kan worden aangevuld met een onderzoek van de medische, psychologische of sociaal-maatschappelijke belastbaarheid. Kortom: we brengen iemands kwaliteiten in kaart en geven vervolgens aan hoe die het beste kunnen worden ingezet om het doel, arbeidsdeelname, te bereiken.

Centraal in het paspoort staan de mogelijkheden, maar sterke eigenschappen kunnen pas optimaal worden benut als ook rekening wordt gehouden met eventuele belemmeringen, die eveneens worden benoemd, aldus Kusters.
Het Competentie Paspoort biedt zowel de begeleider als de cliënt concrete handvatten, zodat vrijwel onmiddellijk kan worden begonnen met reïntegratie.

Claudia Adam en Joke Conings: Er worden door ons geschikte en kansrijke beroepsrichtingen en beroepen benoemd die aansluiten bij de wensen en mogelijkheden van de deelnemer alsook maatregelen die de bemiddelbaarheid naar de arbeidsmarkt kunnen vergroten of eventuele belemmeringen kunnen wegnemen. Dat kunnen psychologische en/of fysieke interventies zijn, maar bijvoorbeeld ook het leren van arbeidsgerelateerde vaardigheden of het volgen van een korte, beroepsgerichte opleiding.

Mutatiedatum 17/01/2007