Ingezonden persbericht


donderdag 11 januari 2007 10:50

Persbericht

Defensie staakt schietoefeningen voor jonge zeehonden

De Waddenvereniging is blij met het besluit van Defensie de schietoefeningen bij Fort Erfprins in richting zandbank de Razende Bol twee weken op te schorten. Binnen deze termijn zal de Minister van LNV besluiten of voor deze oefeningen inderdaad een Natuurbeschermingswetvergunning is vereist, zoals de Waddenvereniging stelt. De vereniging vindt de oefeningen niet passen in dit kwetsbare en bovendien beschermde natuurgebied. Mede daarom heeft Defensie aan onderzoeksinstituut IMARES opdracht gegeven om de gevolgen van de schietoefeningen op de natuurwaarden te onderzoeken.

De Waddenvereniging en Stichting De Noordzee hadden er bij de Minister van LNV op aangedrongen om de schietoefeningen bij Den Helder per direct te stoppen, omdat deze schadelijk zijn voor dit kwetsbare natuurgebied. De gevolgen voor de natuur hadden moeten worden onderzocht, maar tot nu toe hoefde Defensie niet te voldoen aan de regels van de Natuurbeschermingswet en Flora- en faunawet. Het is dit jaar voor het eerst dat het verzoek van de natuurorganisaties leidt tot het tijdelijk stilleggen van de oefeningen en tot een beslissing van de Minister van LNV.

De Razende Bol is een zandbank bij Den Helder die bij hoog water droog blijft staan. Dat maakt haar onmisbaar voor de pups van de Grijze Zeehond, omdat zij de eerste drie weken van hun leven nog niet kunnen zwemmen. Door de weersomstandigheden van de afgelopen dagen hebben deze jonge dieren het al extra moeilijk. Doordat de schietoefeningen worden gestaakt, kunnen de pups in meer rust worden gezoogd totdat ze voldoende zijn verhaard en opgevet.

Naast de Grijze zeehond is de Razende Bol ook van grote betekenis als broedplaats en rustplaats voor wadvogels en de gewone zeehond. De Waddenvereniging en Stichting de Noordzee hopen ook voor de toekomst een gepaste bescherming van deze unieke natuur.



Ingezonden persbericht