FNV KIEM

Werknemers enthousiast over plannen FNV

De plannen van de FNV om mensen van de ene sector naar de andere te laten doorstromen, kunnen op de steun rekenen van werknemers. "Er wordt soms wat gemakzuchtig gezegd dat werknemers niet mobiel genoeg zijn", aldus Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV. "Maar de overgrote meerderheid van de werknemers is bereid tot omscholing en het overstappen naar andere sectoren en beroepen."

Uit onderzoek van TNS NIPO, dat in opdracht van de FNV is uitgevoerd, blijkt dat maar liefst driekwart van de werknemers bereid is over te stappen naar een andere sector, als ze hun baan dreigen kwijt te raken. Een derde van de ondervraagden denkt daarbij ook aan een overstap naar de zorg, een kwart zegt wel iets te voelen voor het onderwijs. Opvallend is dat ook de trouwe werknemers, die 16 tot 25 jaar in hun huidige functie werken, in vrijwel dezelfde mate bereid zijn te switchen als degenen die hun huidige baan korter hebben. Zo'n 75 procent van deze oudgedienden zegt waarschijnlijk of zeker wel in een andere sector aan de slag te willen.

Werknemers tekenen daarbij aan dat ze hetzelfde salaris willen blijven verdienen als in hun vorige baan. Bovendien vinden ze het niet meer dan rechtvaardig dat de werkgever de kosten voor omscholing naar ander werk voor het ontslagen personeel op zich neemt. Een derde van de ondervraagden ziet ook nieuwe mogelijkheden bij een overstap: zij hopen op een parttime baan of flexibeler werktijden in een ander vak. Een derde wil ook meer gaan verdienen.

---