VVD


11-1-2007

Kernenergie oplossing voor energieprobleem

Als we de beschikbaarheid van energie in Nederland de komende jaren willen garanderen moet er worden geïnvesteerd in de bouw van tenminste twee kerncentrales. De VVD roept de politiek op de hypocrisie rond kernenergie overboord te gooien.

Nederland is voor haar energievoorziening momenteel grotendeels afhankelijk van aardgas. Onze CV werkt op aardgas en ook bijna de helft van onze elektriciteit wordt met aardgas opgewekt. De Nederlandse gasbel is echter over 20 jaar op.
VVD-woordvoerder Halbe Zijlstra: "Daarna zijn we volledig overgeleverd aan buitenlandse leveranciers en de grootste daarvan is Rusland. Na het stopzetten van aardgasleveranties aan de Oekraïne, Georgië en recentelijk Wit-Rusland is dat een partner waar Nederland niet afhankelijk van moet zijn".

Als je de uitstoot van CO2 wilt terugdringen en tegelijkertijd de leveringszekerheid wilt blijven veiligstellen, is kernenergie op korte termijn het enige reële alternatief. Het is vreemd dat momenteel de ondergrondse opslag van het giftige CO2 wordt onderzocht en tegelijkertijd kernenergie nog steeds wordt afgewezen vanwege het afvalprobleem. En laten we ook niet vergeten dat het grootste deel van de energie die Nederland importeert al kernenergie is.

Finland heeft recentelijk voor kernenergie gekozen en landen als België, Frankrijk en Zweden hebben dat al veel eerder gedaan. De Europese Commissie heeft deze week kernenergie ook een belangrijke rol toegedicht. Het is nu aan de Nederlandse politiek om de discussie over de bouw van meer kerncentrales niet langer op basis van emotie te voeren.
Nieuwe kerncentrales zijn broodnodig, maar energiemaatschappijen zullen alleen bereid zijn daarin te investeren als er voldoende politiek draagvlak is.

donderdag 12 januari 2007