Waterschap Roer & Overmaas


11-01-2007

Persinformatie: waterschap verbeteret waterpeil in boomkikkerplas in Echt

Het Waterschap Roer en Overmaas gaat vanaf dit jaar het waterpeil van de grote plas in natuurgebied De Doort in het Midden-Limburgse Echt, afstemmen op de eisen van de Boomkikker. Deze plas is de afgelopen jaren bevolkt geraakt door vissoorten die voor de kwetsbare kikker een bedreiging vormen. Het natuurgebied De Doort bevat de grootste populatie Boomkikkers in Limburg. Deze amfibieën zijn voor hun voortplanting afhankelijk van zonnige ondiepe wateren, die voorzien zijn van een rijke water- en oevervegetatie. De larven zijn niet giftig en worden graag gegeten door allerlei vissen. De Boomkikker bevolkt daarom alleen poelen waarin geen vissen leven. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Gewone pad, waarvan de paddenlarven wel giftig zijn voor vissen.

Het is de komende jaren de bedoeling om dit peilbeheer ook toe te passen in De Doort. ´s Winters zal het waterpeil worden verlaagd om vissen geen kans te geven zich te ontwikkelen. Als mocht blijken dat er ´s winters te weinig neerslag is, zal het
waterschap in het voorjaar vanuit de nabijgelegen Middelsgraaf nieuw water inlaten. Om vistoevoer via de inlaat te voorkomen spant het waterschap een gaas voor de inlaatklep.

Het waterschap past het waterpeil aan zodat de kwetsbare Boomkikker niet langer wordt bedreigd. Daarvoor is de nodige kennis opgedaan in een boomkikkergebied in Belgisch Limburg. Hier komt de soort voor in viskweekvijvers. Op het eerste gezicht een tegenstrijdigheid, maar bij nader inzicht ook logisch. Van de aanwezige kweekvijvers wordt er namelijk elk najaar één leeg gelaten om de vissen te oogsten. Nieuw water wordt pas in de loop van maart-april ingelaten. De Boomkikker maakt juist gebruik van déze verse plas om zich voort te planten. De jonge kikkers voldoen in juli hun gedaanteverwisseling en kruipen het land op voordat het jonge visbroed wordt uitgezet.

Omdat zich de afgelopen jaren een behoorlijke visstand heeft ontwikkeld, gaat het waterschap de aanwezige vissen vangen en overzetten naar nabij gelegen hengelsportvijvers. Het waterschap wordt daarbij geassisteerd door de lokale hengelsportvereniging, de Natuurhistorische Vereniging Pepijnsland en Staatsbosbeheer, die eigenaar is van de boomkikkerplas.

Fototip: Afhankelijk van de weersomstandigheden zal met het leegpompen van de plas worden begonnen op woensdag 10 januari. Op donderdag 11 januari vindt het droogzetten van de plas en het overplaatsen van de vissen plaats.

Voor nadere informatie over het tijdstip en de planning van de acties kunt u contact opnemen met het team communicatie van het Waterschap Roer en Overmaas, telefoon 046-4205700.