Ingezonden persbericht


Casio verkoopt miljardste elektronische rekenmachine

Mijlpaal onderstreept jarenlange bijdrage aan de ontwikkeling van de elektronica-industrie en het wiskundeonderwijs

Amstelveen, 11 januari 2007 - Eind december 2006 hebben CASIO BENELUX B.V. en moedermaatschappij Casio Computer Co., Ltd met de wereldwijde verkoop van elektronische rekenmachines de grens van één miljard exemplaren gepasseerd. Al in 1965 introduceerde de onderneming de 001: de eerste elektronische rekenmachine met een geheugenfunctie. Sindsdien levert Casio een essentiële bijdrage aan de ontwikkelingen in de elektronicabranche. Het bedrijf creëerde onder andere grote vraag naar LSI-chips (Large Scale Integration), een belangrijk onderdeel van elektronische rekenmachines. Bovendien stimuleerde Casio het wiskundeonderwijs door de ontwikkeling van wetenschappelijke rekenmachines. Op dit moment zijn er over de gehele wereld miljoenen gebruikers van Casio-rekenmachines.

"Het aantal van één miljard verkochte rekenmachines bewijst het vertrouwen dat afnemers wereldwijd in Casio-producten hebben", zegt Joop Kreeft, Sales Manager Office Supplies bij CASIO BENELUX B.V.. "We zijn niet voor niets marktleider in rekenmachines. Het hoge aantal Casio-rekenmachines per huishouden illustreert dat uitstekend. De technologische kennis en de ervaring die we met de rekenmachines hebben opgedaan, hebben we gebruikt om nieuwe producten te ontwikkelen, zoals horloges, elektronische woordenboeken, digitale camera's en mobiele telefoons. Hiervoor geldt hetzelfde als voor onze rekenmachines: het zijn innovatieve producten op basis van hoogwaardige technologie."

Casio Computer Co., Ltd is opgericht in 1957 met de succesvolle ontwikkeling van de eerste volledig elektronische rekenmachine, de Casio 14-A. Uniek was dat deze werkte met elektrische relais in plaats van met mechanische schakelingen, zoals gebruikelijk in die tijd. In de vijftig jaar na de oprichting bleef Casio toonaangevend op ontwikkelgebied. De technologie van de 14-A vormde de basis voor de ontwikkeling van de 001: de eerste elektronische rekenmachine met een geheugenfunctie, die het bedrijf reeds introduceerde in 1965. In 1972 ontwikkelde Casio de eerste rekenmachine voor consumenten: de Casio Mini. De eerste wetenschappelijke rekenmachine met functies voor grafieken volgde in 1985.

Casio heeft met zijn producten steeds een belangrijke stempel gedrukt op het maatschappelijke leven. De Casio Mini uit 1972 maakte rekenmachines voor het eerst betaalbaar en toegankelijk voor individuele consumenten. De wetenschappelijke rekenmachine, ook geïntroduceerd door Casio, is nu een onmisbaar hulpmiddel in onderwijsinstellingen over de gehele wereld. Mensen in meer dan 120 landen gebruiken Casio-rekenmachines. De activiteiten van Casio vergrootten de vraag naar LSI-chips voor rekenmachines en Casio droeg daarmee bij aan de ontwikkeling van LSI's met een hogere dichtheid. Casio heeft de ontwikkeling van de halfgeleider- en elektronicabranche een grote stimulans gegeven.

De Casio 14-A, de eerste volledig elektronische rekenmachine, is tentoongesteld in het National Science Museum van Japan. De introductie hiervan vormt namelijk een mijlpaal in de historie van de rekenmachine. De SL-800, een extreem dunne calculator (0,8 millimeter) van kaartformaat, is te bezichtigen in het Museum of Modern Art in New York. Dit vanwege haar stijlvolle ontwerp en functionaliteit, waaraan latere generaties rekenmachines een voorbeeld kunnen nemen. Het Smithsonian National Museum of American History in de Verenigde Staten heeft in zijn collectie een exemplaar van de fx-7000G - één van de eerste grafische zakrekenmachines - opgenomen.

Mijlpalen
Opmerkingen
1957
Introductie van de 14-A, de eerste compacte, volledig elektronische rekenmachine ter wereld. Tentoongesteld in het National Science Museum in Japan. 1965
Start verkoop van elektronische rekenmachines.

Introductie van de 001, de eerste elektronische rekenmachine met geheugenfunctie ter wereld. 1969
Casio bereikt met de verkoop van rekenmachines het aantal van 100.000.

1972
Introductie van de Casio Mini, de eerste persoonlijke rekenmachine ter wereld.

Casio passeert met de totale verkoop van Casio-rekenmachines wereldwijd achtereenvolgens de grenzen van 1 miljoen en 2 miljoen.

1974
Casio bereikt met de verkoop van rekenmachines het aantal van 10 miljoen.

1976
Introductie van de Denkuro, een multifunctionele rekenmachine met klok. 1980
Casio bereikt met de verkoop van rekenmachines het aantal van 100 miljoen.

1983
Introductie van de SL-800, een 0,8 mm dikke rekenmachine ter grootte van een creditcard. Aanwezig in het Museum of Modern Art, New York.
1985
Introductie van de fx-7000G, de eerste wetenschappelijke rekenmachine met grafische functies ter wereld. 2004
Introductie van de fx-82ES, de eerste wetenschappelijke rekenmachine met natuurlijk display voor mathematisch correcte weergave.

2005
Introductie van de fx-9860G, een wetenschappelijke rekenmachine met grafische functies en natuurlijk display voor mathematisch correcte weergave.

2006
Casio bereikt met de verkoop van rekenmachines het aantal van 1 miljard.

Door het National Science Museum in Japan geregistreerd als belangrijk historisch materiaal binnen de Japanse industriële technologie (gearchiveerd onder Casio Computer Co., Ltd).

###

Voor meer informatie of hi-res beeldmateriaal:
Lammers van Toorenburg Benelux PR
Stella Jansen
Tel.: 030 - 65 65 070
E-mail: casio@lvtpr.nl