Artsen zonder Grenzen


Teams Artsen zonder Grenzen voorlopig terug in Somalië

11/01/2007 17:45 -- De aanvang van het offensief van de overgangsregering van Somalië, ondersteund door Ethiopië, in het weekend van 23 december 2006, dwong Artsen zonder Grenzen om alle internationale medewerkers die nog in het land waren, te evacueren. Sinds begin januari zijn de eerste internationale teams voorzichtig teruggekeerd, al blijft de situatie onzeker.

Huddur en Dinsor, in het zuiden van het land, waren twee van de eerste projecten waar onze teams naar terugkeerden. Een vierkoppig team is inmiddels aangekomen in het Artsen zonder Grenzen ziekenhuis in Galkayo in Centraal-Somalië. Volgende week hopen teams ook terug te keren naar Beledweyne en Jowhar, beide in Centraal-Somalië. De situatie rond Galgaduud en Marere, die beide eerder in handen waren van de Islamitische Rechtbanken, worden nu ter plaatse onderzocht. Marere werd november vorig jaar getroffen door een zware overstroming waardoor duizenden mensen zonder onderdak zitten.

'Nu de Islamitische Rechtbanken vrijwel compleet verslagen zijn, is de chaos nog groter', vertelt Colin McIlreavy, landencoördinator voor Artsen zonder Grenzen van Somalië. 'We proberen bijvoorbeeld nu opnieuw toegang te verkrijgen tot Marere, maar doordat er geen gevestigd bestuur is, hebben wij geen betrouwbare onderhandelingspartners. Dit houdt tevens in dat er ook niemand is die onze veiligheid kan waarborgen. Wij kunnen onze teams pas het gebied weer insturen als hier verandering in komt.'

Somalische medewerkers zetten het werk voort in de periode dat de teams geëvacueerd zijn, maar Artsen zonder Grenzen hoopt zo snel mogelijk de internationale teams terug te laten keren zodat de projecten weer op volle kracht kunnen draaien. De hernieuwde instabiliteit in het land maakt dit echter verre van vanzelfsprekend. Daarnaast hoopt landencoördinator Colin de komende weken onderhandelingen om een project te openen in hoofdstad Mogadishu, ter hervatten.

Colin: 'We hopen dat de verandering in de machtsverhoudingen niet betekent dat we weer van voren af aan moeten beginnen. Zoals veel andere plaatsen in Somalië, zijn de noden in deze stad immens en we hopen er zo snel mogelijk te kunnen beginnen.'

Hulp aan slachtoffers watersnood
Artsen zonder Grenzen en Somalië

Veiligheid patiënten en medewerkers AzG Somalië bedreigd -- datum: