Ingezonden persbericht


Society for International Development - afdeling Nederland

P E R S B E R I C H T

VRAAGTEKENS BIJ WERELDWIJDE BEVORDERING DEMOCRATIE

Politicoloog Carothers (Carnegie Endowment, US) geeft vierde lezing in serie over democratie & ontwikkeling

Den Haag, 11 januari 2007

De internationale bevordering van democratie staat op een kruispunt. Tot voor kort stonden de activiteiten van Westerse en multilaterale actoren op dit vlak buiten kijf. Maar steeds vaker plaatsen mensen in ontwikkelingslanden kritische vraagtekens bij aard, aanpak en effect van deze inspanningen. Dat stelt de Amerikaanse internationaal jurist en politicoloog Thomas Carothers aanstaande maandag in de vierde lezing in de serie 'Democracy and Development' van de SID-Nederland. Datum: maandag 15 januari 2007; lokatie: Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, Amsterdam; aanvang: 18.00u.

De laatste decennia hebben Westerse en multilaterale actoren zich met verve ingespannen voor de bevordering van democratie in ontwikkelings- en postcommunistische landen. Steeds vaker echter stellen mensen uit die landen zelf daarover stevige vragen: Is democratiebevordering niet gewoon een dekmantel voor machtige landen om eigen veiligheids- en economische belangen te behartigen? Kan of moet bevordering van democratie politiek neutraal zijn met betrekking tot bestaande regimes? Is democratiebevordering eigenlijk wel effectief? Is democratie echt de beste oplossing voor maatschappijen met weinig ervaring met politiek pluralisme en vaak zeer verschillende politieke tradities?

Thomas Carothers schetst deze en andere ontwikkelingen in een lezing over de actuele stand van zaken van de internationale democratiebevordering. Carothers is verbonden aan de Carnegie Endowment for International Peace in Washington (USA) als Vice-President voor onderzoek naar Internationale Politiek en Bestuur. Carothers is internationaal jurist, politicoloog en een vooraanstaand kenner van democratiebevordering. Zijn meest recente studie is getiteld Confronting the Weakest Link: Aiding Political Parties in New Democracies (Carnegie, 2006).

SID-serie 2006-2007

SID-Nederland houdt dit seizoen de relatie democratie-ontwikkeling kritisch tegen het licht. Ontwikkelingssamenwerking heeft naast sociale, economische en technische doelen, ook een institutionele en politieke opdracht. Bij good governance gaat het vaak om democratisch bestuur. De realiteit daarvan blijkt echter weerbarstig. Bij het bevorderen van goed bestuur in ontwikkelingslanden draait het niet alleen om - op zich al lastige - vragen over wat er wanneer en hoe moet gebeuren, maar ook hoe om te gaan met culturele en politieke diversiteit.

Dat levert taaie beleidsdilemma's op. Wat komt bijvoorbeeld eerst: democratie of ontwikkeling? Of zijn misschien stabiliteit recht en orde, en veiligheid de echte eerste voorwaarden? En als dat zo is: pleit er iets voor dictatoriaal bestuur in bepaalde stadia van economische groei? Is bevordering van democratie van buitenaf eigenlijk wel mogelijk? En hoe verhoudt werken aan democratie zich tot de bestaande praktijk van ontwikkelingssamenwerking?

Voor het volledige programma van de SID-serie, zie: www.sid-nl.org. ------------------------


Ingezonden persbericht