RAI Vereniging wil versnelde afbouw BPM en MRB

Rai vereniging

De files in ons land zijn vorig jaar opnieuw met zeven procent gegroeid. Om de mobiliteit vlot te trekken moet de overheid daarom onverkort vasthouden aan de invoering van een systeem van Anders Betalen voor Mobiliteit, zoals in de Nota Mobiliteit is vastgelegd, vindt RAI Vereniging. In zijn nieuwjaarstoespraak pleitte algemeen voorzitter Hans Vermeulen vanmiddag voor het versneld afbouwen van BPM en MRB als tijdelijke vluchtheuvel om daarna alles om te zetten in een prijs per kilometer.

Vermeulen hekelt de vele proefballonnen die de laatste tijd zijn opgelaten om de files op te lossen. Het Plan Nouwen is een samenhangend stelsel. Als nu selectief winkelen wordt toegestaan, dan blijft van dat integrale systeem niets over. Dat moeten we niet hebben. Hij sprak zijn zorg uit over het tijdig afbouwen van de BPM en MRB, een cruciale voorwaarde om te komen tot een variabilisering van het autogebruik. Afbouwen klinkt makkelijk, maar het is een hell of a job. Om de politiek duidelijk te maken wat kan en wat niet kan, hebben we een vooraanstaande partij opdracht gegeven te onderzoeken wat de effecten zijn van een stapsgewijze omzetting van BPM en MRB. De uitkomsten zullen we uiteraard aan de drie partijen die een regering gaan vormen voorleggen én aan de oppositie.

Duurzaamheidsagenda
Vermeulen stelde vast dat RAI Vereniging het afgelopen jaar het ondernemingsklimaat effectiever heeft kunnen beïnvloeden door vroegtijdige ontwikkelingen in de samenleving te herkennen en daar slagvaardig op in te spelen. Door zo te werken kunnen wij voor onze leden nog meer toegevoegde waarde leveren. Het realiseren van een breed politiek draagvlak voor een kilometerprijs die de vaste aankoopbelastingen moet vervangen, bewijst dat die aanpak effectief is. Met de komst van de kilometerbeprijzing is een langgekoesterde wens in vervulling gegaan: afschaffing van de vermaledijde BPM. Volgens Vermeulen heeft RAI Vereniging in 2006 laten zien het voortouw te nemen in de milieudiscussie. Samen met BOVAG werd een eigen duurzaamheidsagenda ontwikkeld, waarin de uitgangspunten voor de komende jaren zijn vastgelegd.

Einde bericht