De vos en jansen

Jongeren willen eigen minister

Nijmegen, 11-01-2007

In navolging van de Commissaris Jeugd en Jongerenbeleid, Steven van Eijck, vindt ook Rita Verdonk dat het nieuwe kabinet een Minister van Jeugd zou moeten krijgen. Binnen het vorige kabinet hielden zeven ministeries zich bezig met jeugdzaken, met onnodige bureaucratie als gevolg, zo sprak Rita Verdonk woensdag tijdens een bijeenkomst van Forum.
Het merendeel van de jongeren is het eens met Verdonk, zo bleek uit een onderzoek van YoungVotes.

Uit het onderzoek onder 300 jongeren tussen de 13 en 29 jaar is gebleken dat een meerderheid (56%) positief tegenover het idee van een minister van Jeugd te staan. Slechts 10,8% van de jongeren liet zich negatief uit over het idee.

Aanpak van probleemjongeren en jeugdcriminaliteit staat stipt op nummer één (28,5%) als het gaat om de belangrijkste taak voor de minister. Op nummer twee staat het onderwijs en de financiering ervan (15,2%) en werd voornamelijk genoemd door jongeren tussen de 18 en 29 jaar. Nummer drie in de ranglijst van belangrijkste taken is de jeugdzorg en opvang (10,7%), gevolgd door integratie en discriminatie (8,9%), het aanbod van uitgaansgelegenheden en overig vrijetijdsaanbod (7,0%) en werkgelegenheid (4,4%).