Gemeente Amsterdam



Stadsdeelkantoor Oost/Watergraafsmeer verkocht

11 januari 2007

Op 28 december 2006 is het stadsdeelkantoor Oost/Watergraafsmeer aan de Linnaeusstraat overgedragen aan Aedes Vastgoed. Tot het moment van verhuizing begin 2009 naar een nieuw gebouw in het Polderweggebied, huurt het stadsdeel het huidige stadsdeelkantoor van het vastgoedbedrijf.

Het nieuwe gebouw in het Polderweggebied zal plaats bieden aan de Brede School, het Centrum voor Beeldende Kunst, het stadsdeelkantoor en een vergadercentrum. Het complex komt op de plek van het voormalige Zuiveringshuis aan de Oranje Vrijstaatkade.

Het burgerziekenhuis - fotograaf Edwin van Eis

Het voormalige Burgerziekenhuis

Tot begin 2009 blijft het stadsdeelkantoor in het markante gebouw aan de Linnaeusstraat, het voormalige Burgerziekenhuis, gebouwd in 1891. De architect, A.L. van Gendt, bouwde het ziekenhuis in neo-renaissance stijl. Voor die tijd was het een hypermodern gebouw uitgerust met elektrisch licht, centrale verwarming en liften op waterkracht.

Beroemde patiënten

In 1937 verbleef koningin Wilhelmina er enkele weken samen met prinses Juliana, toen prins Bernhard na een ongeluk in het Burgerziekenhuis werd verpleegd. Johan Cruijff is er op 25 april 1947 geboren. Begin jaren negentig verhuisde het Burgerziekenhuis naar Almere.