Groen!

Brussel, 11 januari 2007

Peeters negeert veiligheidrisico verouderde kerncentrales


Na het catalogeren van windenergie als een hype die wel snel voorbij zal waaien heeft de Vlaamse minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, Kris Peeters, andermaal een uitspraak gedaan die het investeringsklimaat voor hernieuwbare en duurzame energiebronnen catastrofaal onderuit haalt. Minister Peeters, die zich volgens zijn bevoegdheden zou moeten bezighouden met het voeren van een beleid dat de energievraag drastisch reduceert én de inplanting van gedecentraliseerde en duurzame energiebronnen optimaliseert, pleit er andermaal voor om de oude kerncentrales tien jaar langer open te houden.

Dergelijke uitspraken werken in de hand dat de potentiële investeerders in nieuwe, toekomstgerichte stroomproductiecapaciteit, zoals windturbineparken op land en op zee, biomassa- of biogasinstallaties, WKKs, efficiënte STEG-centrales, enz., hun investeringsbeleid zullen stopzetten. De kerncentrales zijn namelijk al lang afbetaald en zijn nu reeds grote cashmachines voor Electrabel/Suez. Daartegen concurreren met nieuwe hernieuwbare productiecapaciteit op een vrijgemaakte energiemarkt is commercieel een zeer zware dobber. Temeer omdat de stranded costs van de monopolie-kerncentrales doorgeschoven worden naar de samenleving, terwijl de monopolievoordelen en winsten maximaal geprivatiseerd blijven.

Voorstellen alsof een deel van de superwinsten die Suez/Electrabel zal maken als de kerncentrales tien jaar langer mogen openblijven geïnvesteerd zullen worden in hernieuwbare energie is hetzelfde als drinken tegen alcoholisme. Het debat moet bijgevolg niet gaan over het afromen van een deel van de Suez-winsten als de kerncentrales nog eens tien jaar langer mogen openblijven, maar wel over het afromen van de grote winsten die Electrabel/Suez nu reeds maken als gevolg van de oneerlijke monopolievoordelen uit het verleden.

Nergens in de wereld is er ervaring met grote kernreactoren die langer dan 40 jaar operationeel zijn. Materialen degraderen en de kans op een ongeval neemt toe met de leeftijd van de reactoren. Uitbaters van kerncentrales zijn nu al grotendeels vrijgesteld van schadevergoeding in geval van een kernramp, omdat private verzekeringsmaatschappijen weigeren om het risico te dekken. Als het risico van kernenergie te groot geacht wordt om het te dekken, hoe kan men er dan voor pleiten om oude, afgeschreven kerncentrales nog eens tien jaar langer open te houden?

Eloi Glorieux, Vlaams parlementslid Groen!