Gemeente Breda

Nieuwe straatnamen vastgesteld

Het college van burgemeester en wethouders stelde deze week de naam en schrijfwijze vast van een nieuw aan te leggen straat in Princenhage en twee nieuwe straten en een fiets-/voetpad in Bavel.

Daarnaast is de naam en schrijfwijze bepaald van het bestaande Luchtmachtterrein in de Haagse Beemden.

Princenhage

In de wijk Princenhage wordt tussen de Haagweg, de Heuvelstraat en de St. Maartensstraat een bouwplan gerealiseerd met een hofachtig karakter. Dit bouwplan wordt ontsloten door een nieuw aan te leggen straat, die uitkomt op de Haagweg. Besloten is deze straat St. Fiacrushof te noemen naar de patroon van de tuinders en bloemverkopers, St. Fiacrius. De legende wil dat het bos waar hij zijn onderkomen bouwde, een bloemenhof werd toen hij de grond met zijn staf aanraakte. De vernoeming van St. Fiacrius is een logische keuze, omdat op de plaats van het nieuwe bouwplan vroeger veel tuinbouw werd gepleegd. Ook de vroegere belangenvereniging van Princenhaagse tuinders heette R.K. Tuinbouwvereniging St. Fiacrius. Deze vereniging is later gefuseerd met de Boerenbond van Princenhage.

Bavel

Daarnaast zijn de namen bepaald van twee nog aan te leggen straten en een fiets-/voetpad in een nieuwbouwplan aan de zuidrand van Bavel, omsloten door de Daalakker en de Roosbergseweg. De straten in de omgeving bevatten overwegend plaatsbepalingen, zoals `erf', `akker' en `veld'. Daarom is ervoor gekozen de straten dezelfde naam te geven als de velden, die vroeger op deze locatie waren gelegen, namelijk: Lage Daalakker en Hoge Daalakker. Het fiets-/voetpad gaat Daalakkerpad heten.

Haagse Beemden

Op verzoek van de Luchtmachtstaf heeft het Luchtmachtterrein aan de Westbroek in de Haagse Beemden de naam Luchtmachtplein gekregen. Omdat het terrein is afgerasterd en slechts toegankelijk is voor het Defensiepersoneel, is het logisch dat de naam verwijst naar de gebruikers van het terrein. Overigens is door dit terrein een gedeelte van de straat Westbroek fysiek afgescheiden geraakt van het deel dat in noordwestelijke richting uitkomt op de Westerhagelaan. Voor het gedeelte van Westbroek dat in zuidoostelijke richting loopt, zal - om verwarring te voorkomen - binnenkort een voorstel tot straatnaamwijziging aan het college van B&W worden voorgelegd.

Breda, 11 januari 2007