Persberichten Binnensticht, 11.00 uur

Utrecht, 11-01-2007

Extra ogen en oren in strijd met auto-inbraken

ZEIST/DE BILT - De afgelopen maanden is er een toename van het aantal auto-inbraken in Zeist en De Bilt. Gemiddeld vinden er wekelijks zon 40 inbraken in autos plaats, verspreid over alle gemeenten. In Zeist zijn dit met name de wijken Crosestein, Vogelwijk en in De Bilt de wijk Weltevreden. Ook rondom het station Bilthoven wordt veelvuldig ingebroken in autos. Daarnaast zijn autos op de parkeerplaatsen bij hotels en congrescentra gewilde objecten.

De daders hebben het vooral voorzien op audio-apparatuur en navigatiesystemen (tom-toms), maar ook GSMs en laptops zijn een aantrekkelijke buit. Wordt geen slachtoffer! Haal zelf uw auto leeg en geef dieven geen kans!

Wat doet de politie?
De politie houdt extra toezicht in de wijken waar de inbraken plaatsvinden en probeert de dader(s) op verschillende manieren op te sporen. Hierbij maakt de politie ook locatie. Ondanks de inspanningen van de politie en enkele aanhoudingen blijven de diefstallen uit auto's helaas doorgaan. Om de pakkans van de dader(s) te verhogen doet de politie een oproep aan de inwoners en bezoekers van De Bilt en Zeist om extra alert te zijn.

Wat kunt u doen?

Ziet u dat er een auto-inbraak gepleegd wordt? Onthoud goed het signalement van de persoon (kleding, haardracht, vervoermiddel) en bel direct het alarmnummer 112. Dit geldt ook wanneer u een verdachte situatie ziet. U ziet bijvoorbeeld iemand verdacht rondjes lopen op een parkeerterrein en in autos naar binnen kijken. Bel in dit geval ook direct 112. Bent u slachtoffer van een auto-inbraak en is de dader al verdwenen, doe dan aangifte. Dit kan via internet (www.politie.nl/utrecht) maar ook persoonlijk op het politiebureau in Zeist (24 uur per dag geopend) of in De Bilt (Maandag t/m donderdag 09.00 - 16.30 uur en vrijdag 09.00 tot 21.00 uur).

Hoe kunt u een inbraak voorkomen?
Om de kans dat u slachtoffer wordt zo klein mogelijk te houden, is het belangrijk niets in uw auto achter te laten. Haal zelf uw auto leeg en geef dieven geen kans!

Extra ogen en oren

De politie kan het niet alleen en heeft uw hulp nodig. Loopt u met uw hond een rondje door de wijk of maakt u alleen een wandeling, wees dan alert op verdachte situaties bij geparkeerde autos en glasgerinkel.

Als iedere seconde telt, en dus óók voor het vangen van een boef, belt u 112. Terwijl u nog in gesprek bent met een medewerker van de meldkamer, zijn de eerste agenten al onderweg. Bij minder spoedeisende zaken staan wij uiteraard ook voor u klaar. Laat het ons dan weten op 0900-8844 (lokaal tarief).

Verkeerscontrole

MAARTENSDIJK- Van 13.00 tot 16.00 uur werd een verkeerscontrole gehouden op de Dorpsweg, de Hollandse Rading en de Tolakkerweg. In totaal werden 21 bekeuringen uitgeschreven voor het rijden met te hoge snelheid, niet dragen van de autogordel en het niet-handenvrij bellen tijdens het rijden.

Veelpleger aangehouden

ZEIST- Op donderdagochtend werd een veelpleger aangehouden. Omstreeks 04.00 uur zagen agenten een auto vreemd geparkeerd staan op de Kromme Rijnlaan. Agenten gingen poolshoogte nemen en bij de auto stond een 28-jarige man uit Utrecht met een hoeveelheid gereedschap om zich heen. Onderzoek wees uit dat de man had ingebroken in de auto en hier gereedschap had gehaald. De man werd aangehouden en ingesloten voor verhoor.