Dienstenbond CNV

PRA; ADV regeling bij ABC contracten
11-01-2007

Er lag nog een staartje van het laatste CAO overleg bij PRA. Dat staartje betreft de langlopende discussie over de toepassing van ADV bij medewerkers met een Min-Max arbeidsovereenkomst (A-, B-, of C- contract). We hebben met elkaar geconstateerd dat de CAO tekst op dat punt niet helder is, waardoor PRA en de vakbonden er een verschillende uitleg aan geven. Deze week heeft overleg plaatsgevonden om dat op te lossen.

Om duidelijkheid te kunnen bieden, moeten we het eerst met elkaar eens zijn over wat er destijds is afgesproken. Wat hebben partijen nu precies geprobeerd op te schrijven in de CAO? Dat was niet gemakkelijk omdat moet worden teruggegrepen op de afspraken die in de allereerste PBR CAO tot stand zijn gekomen.

Het probleem zoals wij dat hebben meegekregen is dat, als een kwartaal wordt afgesloten met min-uren door een A-, B-, of C-contractant, die het volgende kwartaal van het aantal ADV uren worden afgetrokken. Dat is niet volgens CAO, maar in het overleg is gebleken dat PRA niet onjuist handelt.

In de oorspronkelijke CAO afspraken is gebleken dat bij min-uren in feite de opgebouwde ADV geacht wordt te zijn opgenomen in dat kwartaal. Ik zal dat proberen toe te lichten:

* Een medewerker met een A-contract heeft recht op enerzijds 251 garantie-uren, inclusief ADV en anderzijds minimaal 20 uur per week. Uitbetaling geschiedt op het aantal garantie-uren per kwartaal, namelijk 20 uur X 13 weken = 260 uur. Voor die 260 uitbetaalde uren, moet je inclusief ADV 251 uur werken. Die 9 uur verschil is exact het aantal ADV uren dat in een kwartaal wordt opgebouwd. Partijen hebben dus destijds afgesproken dat, als er min-uren ontstaan, de ADV in dat kwartaal is opgenomen. Werk je in dit voorbeeld minder dan 260 uur per kwartaal, bijvoorbeeld 240 uur, dan wordt dat aan het eind van het kwartaal kwijtgescholden, maar er gaat wel 9 uur van het saldo ADV uren af dat je aan het begin van het jaar krijgt.

Het probleem lijkt te ontstaan omdat ADV eigenlijk per kwartaal wordt opgebouwd, maar dat niet zo wordt berekend. Ook ontstaat het probleem omdat PRA het niet wenselijk vindt om bij min-uren ADV van het saldo af te boeken. Op enig moment heeft men daarom besloten de ADV wel gewoon intact te laten, maar de opbouw van ADV door te schuiven. Door een wat langere periode dan een kwartaal te nemen kan dan de ADV bij min-uren weer worden terugverdiend. Op zichzelf gebeurt dat met de beste bedoelingen, maar het leidt wel tot verwarring. Van strijdigheid met CAO afspraken is echter geen sprake. Van de zijde van PRA wordt overigens wel onderkend dat een groot deel van het probleem wordt veroorzaakt omdat medewerkers zelf niet in de hand hebben dat er min-uren worden gemaakt. De planning sluit lang niet altijd aan bij de voorkeuren van medewerkers.

Het is nogal ingewikkelde materie en het is dan ook bijzonder moeilijk uit te leggen hoe de zaak in elkaar steekt. Afgesproken is dat we op korte termijn met een nieuwe CAO tekst komen, die wel duidelijkheid biedt. Mocht je echter nog vragen hebben, schroom dan niet om contact op te nemen.

Siegbert van der Velde
bestuurder
s.vandervelde@cnvdibo.nl