VVD


11-1-2007

Europese Aanpak broeikaseffect goed, maar te detaillistisch

De VVD is blij dat de Europese Unie met een energiestrategie is gekomen, met als belangrijk element, dat de uitstoot van broeikasgassen moet worden beperkt.

Er zijn maatregelen nodig om de verandering in het klimaat tegen te gaan. Beperking van CO2 kan namelijk niet zonder Europese aanpak, want CO2 kent geen grenzen. De voorstellen zoals ze er nu liggen zijn echter veel de detaillistisch.
VVD- woordvoerster Helma Neppérus onderschrijft de verlaging van CO2-uitstoot met twintig procent, maar wil dat in Europa de afspraak wordt gemaakt over de te bereiken reductie en dat niet precies wordt voorgeschreven hoe die reductie moet worden bereikt. Voorbeelden daarvan zijn de detailvoorschriften voor gebruik van windenergie en biogassen en de regels voor energiebesparing. Dat leidt tot onnodige discussies en tot een enorme boekhouding.
De VVD kijkt er wel positief naar dat de Commissie gebruik van kernenergie ook als middel ziet om de CO2-uitstoot te beperken. Voor de VVD is zonneklaar dat Europa het niet alleen kan redden. Er zullen afspraken met de VS en met landen als India en China moeten komen, zodat ook die landen hun bijdrage gaan leveren. Nepperus: "De grenzen houden niet op bij Europa". Als we alleen binnen Europa kijken spelen we een soort verstoppertje. De Commissie wil dit gelukkig oppakken, maar voor de VVD mag dit in deze energiestrategie nog wat verder worden aangescherpt.

Helma Neppérus: h.nepperus@tweedekamer.nl