Directeur Reumafonds vertrekt

Reumafonds

Amsterdam Directeur Junte de Savornin Lohman vertrekt na 14 jaar bij het Reumafonds. Onder zijn leiding is het fonds bijna twee keer zo groot geworden. Daardoor zijn grote investeringen mogelijk in het Nederlandse wetenschappelijk reumaonderzoek, dat inmiddels tot de wereldtop hoort. Het officiële afscheid van Lohman vindt plaats op 21 maart tijdens een maatschappelijk debat over reuma.

Beste hoogleraren ter wereld
Volgens Junte de Savornin Lohman is er de afgelopen 14 jaar veel bereikt. Doordat de motor soepeler loopt, is de fondsenwerving in veertien jaar tijd gestegen van 8,5 miljoen euro naar bijna 16 miljoen. We hebben flink kunnen investeren in wetenschappelijk onderzoek en dat is nu ook zichtbaar in de praktijk, aldus Lohman. Steeds meer mensen met reuma komen de wachtkamer van de reumatoloog binnen zonder hulpmiddelen. Ruim tien jaar geleden stond de wachtkamer nog vol rolstoelen. Daarnaast is het aantal reumatologen verdrievoudigd tot bijna 300 Bron: NVR en is het aantal hoogleraren meer dan verdubbeld; en ze behoren tot de beste ter wereld.

De achterban
Het Reumafonds heeft een goede relatie met de mensen met reuma die zij vertegenwoordigt, en dat zijn er veel, bijna twee en een half miljoen. Deze mensen worden geïnformeerd over onderzoek en diagnoses behandelingen via internet www.reumafonds.nl, en andere kanalen. Zij hebben direct belang bij het onderzoek dat het fonds financiert.

Vrijwilligers
De vrijwilligersorganisatie van het Reumafonds bestaat uit 60.000 collectanten die elk jaar weer in de collecteweek op pad gaan om voor deze goede zaak geld in te zamelen. Daarnaast is er ook een grote groep met trouwe donateurs die vaak al jaren het fonds steunen. Lohman constateert dat er zeer veel fondsen bij zijn gekomen en dat hun benadering steeds agressiever wordt. Daarom is het van belang dat het Reumafonds steeds beter wordt in het werven van fondsen. Enerzijds door samen met patiënten en behandelaars één front te vormen. Anderzijds door de maatschappij bewuster te maken en grote financiers te vinden, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven.

Geschenk
Junte de Savornin Lohman: Ik ben blij dat ik in de gelegenheid ben geweest om een significant deel van mijn werkzame leven aan het Reumafonds te besteden. Het geeft mij veel voldoening om te zien dat reumapatiënten vaak geholpen kunnen worden, en dat de behandeling van reuma nu goed van de grond is gekomen. Maar we zijn we er nog lang niet. Ik zou het dan ook enorm waarderen om van u bij mijn vertrek een cadeautje te mogen ontvangen, kijk op www.reumafonds.nl button cadeautje vertrek JdSL toevoegen: wordt donateur

Maatschappelijk debat
De kosten van reuma voor de maatschappij in termen van zorgkosten en gederfde inkomsten lopen in de miljarden; het is opmerkelijk dat het Reumafonds voor 80% zorg draagt voor de financiering van fundamenteel onderzoek. Waarom speelt de overheid geen actieve rol in het zoeken naar de oplossing van dit medische en ook maatschappelijke probleem? Onderwerp van discussie tijdens het afscheidsdebat op 21 maart a.s. is dan ook de vraag of de politiek, bedrijfsleven en verzekeraars de verantwoordelijkheid moeten nemen om reuma aan te pakken. Het Reumafonds komt namelijk voor het eerst met de definitieve resultaten naar buiten van een uitgebreid TNO onderzoek waarin niet alleen is gekeken naar hoe vaak reuma voorkomt, maar ook naar de (enorme) impact van reuma op de maatschappij en de financiële gevolgen daarvan.

voor meer informatie of een interview met dhr Lohman kunt u bellen naar Nico de Leeuw, pers en publiciteit 020 589 64 62 of 06 413 264 78 of kijk op www.reumafonds.nl

Het Reumafonds is al tachtig jaar dé fondsenwerver voor de reumabestrijding in Nederland.