MINVROM: Stijging uitgifte bedrijventerreinen zet door

Ministerie vrom

http://www.vrom.nl

In het jaar 2005 is er in Nederland ruim 700 hectare netto bedrijventerrein uitgegeven. Dat is een groei van 7 procent ten opzicht van 2004 (660 hectare). Dit blijkt uit de nieuwe rapportage IBIS Werklocaties van het ministerie van VROM, uitgevoerd door ARCADIS en Stec Groep. In Noord-Brabant en Overijssel werden in 2005 de meeste hectaren uitgegeven: 117 hectare en 103 hectare inclusief de zeehaventerreinen. Momenteel is bijna 6.000 hectare netto bedrijventerrein direct uitgeefbaar.

Zuid-Holland heeft in 2005 met 91 hectare ook veel grond uitgegeven. Zonder de zeehaventerreinen mee te tellen komt het op een totaal van 88 hectare. In Flevoland en Noord-Holland is er minder uitgegeven met respectievelijk 27 en 25 hectare. De stijging in uitgifte is vooral zichtbaar in Noord-Brabant, Drenthe, Friesland en Overijssel.Van een aantal bedrijventerreinen in Noord-Holland is geen uitgifte bekend. In Noord- en Zuid-Holland, Groningen, Noord-Brabant en Gelderland is in totaal telkens meer dan 1.000 hectare netto bedrijventerrein beschikbaar. In de provincie Utrecht is in totaal 386 hectare grond uitgeefbaar: het minst van alle provincies.

Nieuwe plannen
In 2005 kwamen bij de provincies plannen binnen voor 394 nieuwe bedrijventerreinen; wat minder dan het jaar ervoor. In Noord-Brabant en Gelderland staan de meeste plannen op de rol: 106 en 65. Het minst aantal ligt er op tafel in de provincies Utrecht (9) en Zeeland (3).
De verkoopprijs van grond op bedrijventerreinen loopt uiteen van E 34 (gemiddelde minimale prijs in Groningen en Friesland) tot E 205 (gemiddelde maximale prijs in Zuid-Holland) per vierkante meter kavel. In de Randstedelijke provincies (Noord- en Zuid-Holland en Utrecht) ligt de grondprijs hoger dan in de rest van het land. Dit komt vooral door schaarste en een grotere vraag naar bedrijfsruimte en bedrijventerrein.

Het inzamelen van gegevens over de uitgifte van bedrijventerreinen gebeurt in toenemende mate digitaal. Voor het onderzoek van VROM hebben inmiddels negen van de twaalf provincies internet ingezet als hulpmiddel. Dit heeft bijgedragen aan een zorgvuldigere registratie en betrouwbaardere gegevens.