Lubbers key note speaker op Nuffic lustrumfeest

Nuffic

Ruud Lubbers is de keynote speaker

Nuffic viert elfde lustrum met blik op de toekomst van de internationalisering

Minister van Staat Ruud Lubbers is de keynote speaker tijdens de feestelijke bijeenkomst waarmee de Nuffic, de Nederlandse Organisatie voor Internationale Samenwerking in het Hoger onderwijs, het elfde lustrum viert. Ook staatssecretaris Bruno Bruins van hoger onderwijs voert het woord. De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 11 januari in de Haagse Koninklijke Schouwburg. Lubbers behandelt het thema The Earth Charter and the DESD (Decade on Education on Sustainable Development). Senator Trude Maas, Voorzitter van de Raad van Toezicht van de Nuffic, spreekt over moderne manieren van communicatie en de gevolgen daarvan voor de organisatie en haar medewerkers zelf. Beide onderwerpen gaan de Nuffic na aan het hart. Op 11 januari 1952 werd zij opgericht door de president-curatoren van alle toenmalige universitaire instellingen om, zoals het toen heette, het Nederlands hoger onderwijs aan te passen aan internationale behoeften. Men dacht in dit tijd voornamelijk aan specialistische cursussen in het Engels voor studenten uit ontwikkelingslanden.
Tegenwoordig profileert de Nuffic zich als een dienstverlenende organisatie op het gebied van de internationale samenwerking in het hoger onderwijs in de breedste zin des woords. In Nederland en op de overzeese vestigingen zijn een kleine 250 personeelsleden werkzaam, die zich voor een belangrijk gedeelte bezig houden met het beheer van beurzenprogrammaas en programmaas voor internationale samenwerking tussen instellingen voor hoger onderwijs. De voornaamste opdrachtgevers van de Nuffic zijn het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Ontwikkelingssamenwerking), het Ministerie van OCW en de Europese Unie. Het verstrekken van informatie over de kwaliteit van het Nederlands hoger onderwijs en de vele mogelijkheden die er voor buitenlanders bestaan om hier een studie te volgen, zijn tegenwoordig een taak van groeiende omvang. Nauw daaraan verwant is de waardering van buitenlandse diplomaas. Er zijn Netherlands Education support offices gevestigd in Beijing, Taipei, Jakarta, Mexico City, en Ho Chih Minhstad. Binnen afzienbare tijd komen er nog vijf van die vestigingen bij. Het hoofdkantoor van de Nuffic bevindt zich in den Haag.
Momenteel komen jaarlijks naar schatting 40.000 buitenlandse studenten voor een korter of langer studieverblijf naar ons land. 17.000 Nederlandse studenten gaan naar het buitenland.


Noot voor de redactie,