Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* December

---

Koningin 11 januari 2007 bij viering 50 jaar Instituut Néerlandais

Hare Majesteit de Koningin is donderdag 11 januari 2007 in Parijs aanwezig bij de viering van het 50-jarig bestaan van het Institut Néerlandais, het Nederlands cultureel centrum in Parijs.

Zij woont de jubileumbijeenkomst bij en neemt de eerste exemplaren van 121 rue de Lille. Nederland aan de Seine van Pieter van de Blink en van een Franstalig boekje over het Institut Néerlandais in ontvangst. Daarna bezoekt zij de tentoonstelling Rembrandt et les femmes in Hôtel Turgot en Rembrandt...bouquet final in het Institut. Ook spreekt zij met medewerkers van het Institut Néerlandais en met Franse cursisten die lessen Nederlands volgen.

Het Institut Néerlandais, opgericht in 1957, is één van de oudste buitenlandse culturele centra van Parijs. Het organiseert tentoonstellingen, concerten, filmvoorstellingen, colloquia, lezingen, debatten en cursussen Nederlands. Jaarlijks bezoeken tussen de 40.000 en 60.000 mensen het Institut Néerlandais en leren meer dan 700 Fransen in het Institut de Nederlandse taal.

De belangrijkste partner van het Institut is al een halve eeuw de Fondation Custodia, die zich bevindt achter het Institut, in het Hôtel Turgot, waar zich de wereldberoemde collectie van Frits Lugt bevindt. Het was ook Frits Lugt die, samen met de Nederlandse Staat, het initiatief heeft genomen tot het stichten van het Institut Néerlandais.

De Rembrandt-tentoonstellingen zijn de laatste van de zes tentoonstellingen die het Institut Néerlandais aan de grote meester van de 17-de eeuw heeft gewijd. Ook zijn zij de ouverture van het Saison Néerlandaise Haut les Pays-Bas! waarin met de Franse partner Culturesfrance ruim 50 culturele evenementen in heel Frankrijk worden georganiseerd op het gebied van dans, theater, contemporaine beeldende kunst en toegepaste kunst, muziek, literatuur en film. Ook wordt een Grande Dictee de Néerlandais voor Franstaligen gehouden.

5 december 2006
© RVD