Vereniging Milieudefensie
Persbericht
Kolen en kernenergie centraal in blauwdruk nieuw energiebeleid EU
EU kiest opnieuw voor fossiel
Amsterdam, 10 januari 2007 - De vandaag gepubliceerde blauwdruk voor het nieuwe energiebeleid van de Europese Unie is volgens Donald Pols van Milieudefensie niet het juiste antwoord op klimaatverandering. De EU erkent dat een reductie in de uitstoot van broeikasgassen van 30 procent voor 2020 noodzakelijk is; zij committeert zich echter aan slechts 20 procent. Daarmee toont de EU gebrek aan leiderschap. Het energiebeleid van de EU blijft blindvaren op fossiele brandstoffen en vergeet energiebesparing, het belangrijkste instrument om klimaatverandering te stoppen en leveringszekerheid te garanderen.
De doelstellingen in de vandaag gepubliceerde plannen voor een nieuw Europees energiebeleid zijn niet alleen niet bindend voor de EU-landen, maar de voorgestelde middelen om ze te halen schieten tekort. 'Als de EU daadwerkelijk een nieuwe industriële revolutie wil, dan moeten alle EU-landen verplicht worden om de uitstoot van broeikasgassen met minimaal 30 procent te verminderen. Door te kiezen voor minder reductie geeft de EU een zwak signaal af aan de buitenwereld. Een daadwerkelijke doelstelling van 30 procent zou een enorme impuls geven aan de ontwikkeling van klimaatvriendelijke technologieën. En bovendien laat de EU dan ook aan andere landen in de wereld zien dat ze serieus werk wil maken van klimaatverandering', aldus Donald Pols, campagneleider Klimaat & Energie bij Milieudefensie.
Pols: 'Opnieuw blijkt dat de urgentie van klimaatverandering nog niet is doorgedrongen tot de Europese Unie. De ambities voor duurzame energie zijn veel te laag. Het is bovendien onbegrijpelijk dat energiebesparing nauwelijks genoemd wordt in de plannen. In plaats daarvan kiest de EU voor meer investeringen in kernenergie en CO2-opslag. Beide zijn controversiële technologieën die bovendien niet thuishoren in een duurzame energievoorziening. Het nieuwe kabinet moet dit EU-voorstel naar de prullenbak verwijzen en eisen dat de EU nu eens echt kiest voor investeringen in werkelijk duurzame vormen van energie, zoals zon, wind en schone vormen van biomassa.'