Gemeente Amsterdam



Amsterdam bundelt krachten voor inburgering

10 januari 2007
-
Saida Ahyad

Amsterdam trekt het komende jaar 90 miljoen euro uit voor de nieuwe aanpak taal en inburgering. Dit staat in het plan dat het college van B&W heeft aangenomen. Amsterdam anticipeert met de nieuwe aanpak op de Wet inburgering die per 1 januari in werking is getreden. Dit jaar wil de gemeente 15.000 Amsterdammers op een inburgeringtraject plaatsen.

In de nieuwe aanpak worden de financiële middelen op een andere manier ingezet. Zo komen er in de stadsdelen, naast de al bestaande marktpleinen, inburgeringcentra waar inwoners terecht kunnen voor informatie en advies. Ook wil de gemeente een voorziening treffen waar inburgeraars, in afwachting van plaatsing op een regulier traject, direct met een cursus kunnen beginnen

De nieuwe wet bepaalt - en dat is het verschil met nu - dat aan de inburgeringverplichting is voldaan als het inburgeringexamen met succes is afgelegd. In het inburgeringexamen wordt getoetst op taal, praktijksituaties en kennis van de Nederlandse samenleving. Voor een belangrijk deel van de doelgroep mag de gemeente een aanbod doen voor een taal- en inburgeringcursus. De zelfstandige inburgeraar moet het zelf betalen en kan daartoe een lening afsluiten, met uitzicht op een vergoeding als het examen binnen drie jaar wordt behaald. Maar Amsterdam wil meer doen en daarom kan vrijwel iedere Amsterdammer die het nodig heeft gebruik maken van een taal- of inburgeringcursus. Sommige inburgeraars zullen taal en inburgering combineren met een baan, anderen met een reïntegratietraject, weer anderen met vrijwilligerswerk of opvoedende taken.

Volgens de Wet inburgering mag de gemeente een aanbod doen tegen een beperkte eigen bijdrage. De eigen bijdrage van EUR 270,- die de wet stelt wil Amsterdam bij het behalen van het inburgeringexamen als premie aan de cursist uitkeren. De inburgeringplichtige heeft maximaal 3,5 of 5 jaar de gelegenheid om het examen te behalen.

Amsterdam kiest voor een gefaseerde invoering van de wet. Amsterdammers die nu al een inburgeringtraject volgen kunnen die eerst afronden en ook zij die na 1 januari starten krijgen een cursus aangeboden. Voor de Amsterdamse aanpak is een aanbestedingsprocedure in gang gezet, die naar verwachting op 1 april wordt afgerond. Daarmee is de herinrichting van de Amsterdamse aanpak Taal en Inburgering voor de zomer operationeel.

Herbert Raat 552 3245

fSfSfS