Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer gaat door met bevorderen van sociale cohesie

Het college van B&W van Zoetermeer geeft de komende twee jaar een vervolg aan het actieplan Sociale Cohesie dat de afgelopen drie jaar werd uitgevoerd. Daarmee geeft het college invulling aan een motie die de gemeenteraad in juni 2006 heeft aangenomen en waarin wordt gevraagd voor 2007 en 2008 respectievelijk 117.000 en 118.000 beschikbaar te stellen ( 1 per inwoner) voor het voortzetten van het Actieplan Sociale Cohesie.

In 2003 ging het Meerjarenactieplan Sociale Cohesie in Zoetermeer van start. Als resultaat waren er veel initiatieven op het gebied van sociale cohesie in relatie tot maatschappelijke ondersteuning en participatie. Het beleid van de afgelopen jaren wordt deels voortgezet, deels bevat het plan nieuwe projecten die recht doen aan de speerpunten van het collegeprogramma 2006 2010 en aan één of meer prestatievelden van de Wmo die per januari 2007 is ingevoerd. Dit jaar staan drie themas centraal: Zorgen voor elkaar, Iedereen doet mee en Leefbare wijken.

Zoetermeer wil een sterke en sociale stad zijn, waar Zoetermeerders zoveel mogelijk voor elkaar zorgen. De gemeente is verantwoordelijk voor een vangnet voor mensen die dat echt nodig hebben. Iedere burger moet actief kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven en goed op de hoogte zijn van de vele voorzieningen die stad en wijk bieden.

Het doel van het opzetten en in stand houden van een buurtnetwerk is het signaleren van eenzaamheid en sociaal isolement in de (woon)omgeving en het vormen van een vangnet tegen vereenzaming en sociaal isolement. Gepoogd wordt de sociale cohesie in de wijk te vergroten en deelname van bewoners aan het maatschappelijk verkeer te bevorderen.

In het Collegeprogramma 2006 - 2010 is geen voortzetting van het Meerjarenactieplan Sociale Cohesie opgenomen, maar worden extra middelen beschikbaar worden gesteld voor vrije wijkbudgetten ( 4 per inwoner van de wijk) die ingezet kunnen worden voor extra kwaliteit in het beheer van de openbare ruimte en activiteiten op het gebied van sociale cohesie en veiligheid zoals: wijkactiviteiten (met name voor 12 tot 18 jarigen), buurtrestaurants, buurtnetwerken, senioren in beweging, signalerend huisbezoek, duurzaam veilig, aanpak speelplekken en parkeerplaatsen.