Gemeente Zevenaar


Week 52, 20 december 2006 tot 1 januari 2007

INFORMATIE AVOND REISENAKKER

Op 9 januari wordt een inloopavond gehouden in het gemeentehuis van 16.00 tot 20.00 uur. De inloopavond is doorlopend te bezoeken. Alle informatie over het project Reisenakker is te zien op informatiepanelen in de "Burgerstraat" van het gemeentehuis. Verschillende vertegenwoordigers van Ontwerpbureau Kaap 3 en de gemeente Zevenaar, waaronder Wethouder mevrouw A. van Norel, zijn aanwezig om het plan toe te lichten en uw vragen te beantwoorden. Rond de klok van 16.00 en 19.00 wordt tweemaal een algemene presentatie gegeven door de stedenbouwkundige van de gemeente Zevenaar met een kort voorwoord van Wethouder Van Norel.

Ontwikkelingen
Eind 2005 zijn de eerste stappen gezet om te komen tot ontwikkeling van de locatie Reisenakker. Een drietal stedenbouwkundige bureaus is gevraagd om een visie voor dit gebied op te stellen. De raad heeft in februari 2006 gekozen voor de opzet van stedenbouwkundig bureau Kaap 3. Gelijktijdig heeft de raad besloten om deze locatie voor woningbouw te bestemmen en de bedrijfsfunctie te laten vervallen.

Vervolgens heeft de raad op 24 mei 2006 het projectprogramma Reisenakker vastgesteld. In het projectprogramma zijn de ambitie, de uitgangspunten, de eisen en randvoorwaarden voor de verdere invulling van deze locatie vastgelegd.

Hoe komt het er uit te zien?
In de tussenliggende tijd is met voortvarendheid gewerkt aan het uitwerken van de plannen. Inmiddels is het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitplan voor Reisenakker afgerond.

Kenmerkend voor het plan zijn de ruim opgezette groenzones. Aan de zijde van de A12 wordt een ruime parkzone ingericht. Het wordt een groot aaneengesloten parkgebied met heuvels en waterpartijen. Binnen deze parkzone wordt een geluidwerende voorziening aangebracht. Deze geluidwering bestaat uit een combinatie van groene heuvels, afgewisseld met bomenrijen en trapvormige constructies bestaande uit ruwe stenen in schanskorven. Ook binnen het plan, tussen de woonvelden, worden ruime groenzones aangebracht. Deze zones bieden ruim gelegenheid voor water en speelvoorzieningen.

In de parkzone aan de zijde van de A12 worden 144 appartementen gebouwd in 4 appartementengebouwen van 4 lagen hoog en een woontoren van 17 verdiepingen. In het achterliggende gebied worden 333 woningen gebouwd. 50% van de woningen bestaat uit betaalbare woningen dat wil zeggen woningen met een maximaal huurniveau van 585,00 per maand en koopwoningen met een maximale koopprijs van 172.000,00.

Centraal tussen Reisenakker en Stegeslag is een school geprojecteerd. Rekening wordt gehouden met een basisschool van 12 groepen, kinderopvang en peuterspeelzaal. Mogelijk dat aan de school nog een gymzaal wordt toegevoegd. De noodzaak hiervoor wordt nog verder onderzocht.

Het woonwagenkamp dat thans gevestigd is aan de weg Reisenakker wordt verplaatst naar een andere locatie in het plangebied. De bedrijfsfunctie wordt verplaatst naar het industrieterrein.

Reisenakker wordt voor autoverkeer ontsloten via Reisenakker/Platanenlaan. Er komt geen verbinding voor autoverkeer tussen Reisenakker en de bestaande wijk Stegeslag. Burgemeester en wethouders adviseren de raad om in nauwe samenspraak met alle betrokken partijen (Baston Wonen, de scholen, het ziekenhuis, een vertegenwoordiging van bedrijven van Mercurion en bewoners uit Stegeslag en Lentemorgen II) onderzoek te doen naar verbeteringen van de verkeerssituatie bij de Platanenlaan en voorstellen hiervoor uit te werken. Wij stellen voor om hier dit voorjaar mee te starten.

Het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitplan zijn te downloaden via de website van de gemeente Zevenaar. De plannen staan onder "wonen en leven", "bouwprojecten" en "Reisenakker".

Voortgang

De plannen worden in de raadscommissie Ruimte besproken op 10 januari a.s. De commissievergadering begint om 19.30 uur en is openbaar. Er bestaat een mogelijkheid om in te spreken. De plannen worden 24 januari a.s. in de raad besproken.

Planning

Wanneer de raad instemt met het stedenbouwkundig plan dan zal in februari het voorontwerp-bestemmingsplan ter visie worden gelegd voor inspraak. Het is de bedoeling om in 2008 te starten met de bouw van de
1e woningen in Reisenakker.