AutoRai

Kia onthult Kue conceptauto op Detroit Auto Show

(1/9/2007)
Kia Motors heeft de volledig nieuwe Kia Kue crossover conceptauto onthuld tijdens de North American International Auto Show (NAIAS) in Detroit, USA. De âhigh performanceâ Kue, die is voorzien van vierwielaandrijving en wordt aangedreven door een V8 motor, is ontworpen om zowel in de stad als op de snelweg en zowel op verharde als op onverharde wegen buitengewone prestaties te leveren. âDe afgelopen jaren heeft Kia een groeiend vertrouwen en integriteit gecreëerd bij onze klanten door autoâs op de markt te brengen die kwaliteit, veiligheid en een goede prijs/kwaliteit verhouding bieden,â aldus Cor Baltus, Managing Director van Kia Nederland. âDe Kia Kue belichaamt nu de volgende fase in de ontwikkeling van ons merk die zorg zal dragen voor nog meer trots en passie voor ons merk dankzij het fantastische design.â

De 4,7 meter lange Kia Kue benadert het marktsegment van de crossover utility vehicles met een andere invulling van het begrip CUV door daar een nieuw element aan toe te voegen, namelijk prestaties. De Kue is in de eerste plaats vooral ontworpen als een ârijdersautoâ. Hoewel de Kia Kue ook beschikt over veel kenmerken en eigenschappen van een SUV, richt deze Kia zich meer op het bieden van een opwindende rijervaring voor de bestuurder â op een mooie kronkelende landweg en ook op weg naar de bouwmarkt, met minder nadruk op een enorme laadruimte.

De Kia Kue heeft een monocoque platform, voorzien van grote 22-inch wielen, een wielbasis van 2.900 mm en een totale lengte van 4.724 mm. Hoewel het een pure conceptauto is, geeft de Kia Kue zeker de designrichting aan die Kia Motors voor de toekomst inslaat.

âEen kenmerk van een goed ontwerp is dat het niet moet lijken alsof je teveel je best hebt gedaan,â licht Tom Kearns, chief designer van Kia Motors America het ontwerp toe. âDe designfilosofie van Kia voor de toekomst zal de opvatting âminder is meerâ aanhangen, met daarnaast ook zeker aandacht voor een stoere, karaktervolle uitstraling waarmee het merk zich kan onderscheiden.â

De Kia Kue zit âstrak in zijn velâ en mede doordat de vier wielen ver op de hoeken zijn gepositioneerd, ziet de Kue er krachtig en uitgebalanceerd uit, zelfs wanneer hij stil-staat. De stoere, opbollende spatschermen zorgen voor een aardig contrast met de schuine vlakken op andere delen van het koetswerk. Pijlvormige koplampen die doorlopen in de grill zorgen voor een strakke, maar agressieve verschijning. Door de special vorm van de zijruit vloeit deze naadloos door in de achterzijde, waar dubbele, centraal opgehangen glazen achterportieren toegang verschaffen tot de bagage-ruimte. Enkele zijportieren met een naar binnen toelopend ontwerp garanderen een gemakkelijke in- en uitstap.

Binnenin heeft de Kue een strak, maar sportief thema met stoere eenvoud gekregen. Het interieur heeft een vierpersoons stoelfiguratie met vier aparte kuipvormige stoelen, zodat het voor zowel de bestuurder als de passagiers aangenaam vertoeven is. De elektronische interface is zodanig ontworpen dat de bestuurder en passagiers zelf de voorkeurinstellingen voor de functies in het interieur kunnen bepalen. Een touch pad en motion-sensing bedieningsinstrumenten zijn gebruikt voor veel bedieningsorganen, waaronder de audio- en klimaatbeheersingsystemen. De volledige touch-pad set-up is zodanig te programmeren dat een eenvoudige aanraking de stereo zou kunnen activeren, terwijl voor de passagier de temperatuur is in te stellen. De achter-passagiers hebben hun eigen gescheiden interface.

De nieuwste generatie op het gebied van de bedieningsfunctionaliteit in het interieur wordt aangevuld door gebruikmaking van gedistingeerde stoel en bekledings-materialen en een modern kleurenpallet. Zorgvuldig geselecteerde materialen en stoffen zijn belangrijke elementen voor het interieurontwerp van de Kue en ze creëren een optimale ambiance die zowel modern als uitnodigend is. Er is gekozen voor een halfdonker interieurthema met lichte accenten in plaats van het typische lichte interieur dat veelal gebruikelijk is bij conceptautoâs. In zijn totaliteit biedt het Kue-interieur een nieuw perspectief met de nadruk op een comfortabele, gebruiksvriendelijke interactie.

Even uitnodigend is de aantrekkingskracht die de Kue uitoefent op een sportieve rijstijl. Dankzij een 400 pk sterke DOHC supercharged 4.6-liter V8 benzinemotor en een koppel van maar liefst 542 Nm is de Kue een echte high performance auto. Om de bestuurder te helpen al dat vermogen te beheersen is een permanente vierwiel-aandrijving standaard, zodat de Kue beschikt over een voorspelbaar en uitstekend weggedrag op zowel verharde als onverharde wegen.

De Kue is ontwikkeld door het KMA ontwerpteam als voorbode van Kiaâs wereldwijde designtaal en vormt een actuele weergave van het merk Kia en de hartstocht die het tentoon spreidt. Tijdens de Kia persconferentie kende ook Peter Schreyer, de nieuwe wereldwijde design chief van Kia Motors Corporation (KMC), zijn eerste officiële optreden in dienst van Kia.