Gemeente Nijkerk


Buurtbemiddeling groot succes in Nijkerk

Burenruzies kunnen het woonplezier behoorlijk verpesten. Sinds één jaar kunnen de inwoners van de gemeente Nijkerk gratis gebruik maken van buurtbemiddeling. Dit blijkt een groot succes want sinds de start (1 januari 2006) hebben er ruim veertig gesprekken tussen buurtbewoners plaatsgevonden!

Buurtbemiddeling is een initiatief van de gemeente Nijkerk, de woningcorporaties, de politie en Stichting Welzijn Amersfoort. Voor buurtbemiddeling zijn er vrijwilligers opgeleid, de zogenaamde buurtbemiddelaars, die kunnen helpen bij het oplossen van een burenconflict. De buurtbemiddelaars zijn tijdens het gesprek neutraal en geven geen oordeel over wie gelijk of ongelijk heeft. De bedoeling van buurtbemiddeling is dat de ruziënde buren onder begeleiding van twee buurtbemiddelaars zélf met een oplossing komen. Dat werkt beter dan dat de ruziënde partijen (eenzijdig) een oplossing opgelegd krijgen.

Conflicten
Conflicten waarin Buurtbemiddeling een oplossing kan bieden zijn zeer divers. Maar te denken valt o.a. aan pesterijen, ruzies over bomen, schuttingen, parkeeroverlast, overlast in portieken, geluidsoverlast door te hard staande radio's, cd-spelers, of spelende kinderen die teveel lawaai maken. Vaak zijn dergelijke conflicten door het maken van goede afspraken op te lossen. Maar het zijn ook irritaties die, als er niet goed mee wordt omgegaan, tot een onleefbare en zelfs onveilige situatie kunnen zorgen. Het beste is natuurlijk als buren op een rustig moment naar elkaar toegaan en door middel van een gesprek elkaar over hun irritaties kunnen vertellen. Dit is echter niet altijd meer mogelijk en op dat moment biedt buurtbemiddeling de uitkomst.

De buurtbemiddelaar
Voor buurtbemiddeling zijn in de gemeente Nijkerk ongeveer veertien vrijwilligers opgeleid tot bemiddelaar die in conflictsituaties buren terzijde staan bij het oplossen van het conflict of irritatie. De bemiddelaars hebben elk een heel diverse achtergrond. Doordat ze in de gemeente wonen zijn ze goed bekend met de gewoontes en gebruiken van de burgers in de gemeente. Zij zijn getraind om met burenconflicten om te gaan en daarin te bemiddelen. Buurtbemiddelaars hebben een zwijgplicht en mogen ook niet bemiddelen bij partijen waar de buurtbemiddelaar en de bemiddelde elkaar kennen!

Respectvol
De bemiddelaars waken ervoor dat beide partijen respectvol met elkaar omgaan. Dit betekent dat iedere partij de kans krijgt om zijn/haar verhaal te vertellen en dat de andere partij geacht wordt te luisteren en te wachten tot het zijn/haar beurt is om te praten. De bemiddelaars zorgen dat het gesprek in een rustige atmosfeer verloopt en altijd op neutraal terrein. Zij begeleiden het gesprek en geven eventueel tips die ertoe kunnen leiden dat beide partijen tot een voor iedereen aanvaardbare oplossing komen.

Contact opnemen
Iedereen in Nijkerk, Hoevelaken of Nijkerkerveen die in een conflictsituatie zit, of denkt daarin te zullen komen, kan contact opnemen met Buurtbemiddeling. Marjolein Dekkers (projectleider) zal in een gesprek beoordelen of het conflict thuis hoort bij buurtbemiddeling. Indien dit niet het geval is kan zij door verwijzen naar andere instanties. Conflicten waar verslavingen en extreem geweld een rol spelen, arbeidsconflicten of familieruzies zijn niet geschikt voor buurtbemiddeling.

Buurtbemiddeling is dagelijks te bereiken. U kunt van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 's ochtends en 13.00 uur 's middags bellen: telefoon 033 -479 99 30. E-mailen kan ook: buurtbemiddeling@nijkerk.org. (De e-mail wordt dagelijks verwerkt!) Indien u persoonlijk uw situatie wilt bespreken is dat ook mogelijk. Indien u dit vermeld neemt Marjolein Dekkers z.s.m. contact met u op.

Buurtbemiddeling zoekt vrijwilligers
Indien na het lezen van bovenstaande tekst uw interesse is gewekt om buurtbemiddelaar te worden en u beschikt u over goede sociale vaardigheden, u kunt onbevooroordeeld naar anderen luisteren en kiest geen partij in een conflict dan kunt u contact opnemen met Marjolein Dekkers. Vooral allochtone inwoners van de gemeente worden gevraagd om te reageren. U kunt bellen naar: 033-4799930 of mailen met buurtbemiddeling@nijkerk.org.