Ingezonden persbericht

7,4 Miljoen te weinig om gewenste daling rokers te halen

Dit ondanks meer geld vanuit fondsen

Den Haag, 9 januari 2007 ­ Het doel om in 2010 een daling van het aantal rokers in Nederland naar 20% te bewerkstelligen, wordt waarschijnlijk niet gehaald. Momenteel heeft ons land 28% rokers. Voor 2007 is 14,8 miljoen euro nodig. Minister van VWS Hoogervorst heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat voor dit jaar (vooralsnog) maar 7,4 miljoen beschikbaar is.

Ton Hanselaar, directeur KWF Kankerbestrijding: "De minister maakt geld vrij voor tabaksontmoediging. Dat is een compliment waard, omdat hij hiermee aangeeft dat de problematiek hem echt ernst is. Maar het budget dat de minister op dit moment voor 2007 beschikbaar stelt is te laag. KWF Kankerbestrijding en de Hartstichting investeren in 2007 meer dan ooit in rookpreventie. Daardoor ligt er voor 2007 een blauwdruk die veelbelovend is, maar die niet volledig effectief kan zijn als VWS en de Tweede Kamer geen extra geld ter beschikking stellen voor een grote publiekscampagne stoppen-met-roken in 2007."

Om het aantal rokers in 2007 verder terug te dringen, zijn in het zogenaamde Actieplan 2007 elkaar aanvullende en versterkende maatregelen opgenomen. Het accent is gelegd op verbetering van de ondersteuning van mensen die willen stoppen met roken. De ontbrekende 7,4 miljoen is volgens STIVORO, het Astma Fonds, de Nederlandse Hartstichting en KWF Kankerbestrijding nodig voor een proef met het vergoeden van ondersteuning bij stoppen met roken via een of meer zorgverzekeraars. Het bedrag hiervoor is nog niet ingevuld in de brief aan de Tweede Kamer maar er zal minstens 2 miljoen euro voor nodig zijn. De overige 5,4 miljoen euro is nodig voor grootschalige campagnes die rokers stimuleren om te stoppen. Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar effectiviteit van campagnes, onderschrijft deze conclusie.

Hans Stam, directeur Nederlandse Hartstichting: "Het punt is dat de effectiviteit van alle maatregelen in het gedrang komt als er geen grootschalige campagne gevoerd kan worden. Als de minister er niet in slaagt het ontbrekende geld beschikbaar te krijgen dan haalt hij zijn eigen doelstelling van 25% rokers in 2007 bij lange na niet. Een achterstand in het tweede jaar van het vijfjarige NPT. Dat kan niet de bedoeling zijn."

Michael Rutgers, directeur Astma Fonds: "Om die reden hebben we de Tweede Kamer opgeroepen het investeringsniveau op te voeren naar het niveau van 2003. Dan hebben we het over een investering van slechts 15 miljoen euro voor een probleem dat jaarlijks heel veel leed veroorzaakt."

Lies van Gennip, directeur van STIVORO: "Een zeer belangrijk criterium bij de maatregelen in het plan voor 2007 is de kosteneffectiviteit. Het beschikbare geld wordt dus zeer effectief besteed. Dankzij deze inspanningen daalt het aantal rokers in ons land al jaren. Maar de daling komt tot stilstand als we in 2007 geen massamediale campagne kunnen voeren. En dat is echt hard nodig naast de voorgetelde maatregelen op het gebied van stoppen-met-roken, meeroken en jeugdroken."

Het Nationaal Programma Tabaksontmoediging 2006 - 2010 is opgesteld en ondertekend door het Astma Fonds, de Nederlandse Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het ministerie van VWS. Centrale doelstelling is het percentage rokers in ons land te laten dalen van 28% in 2005 tot 20% in 2010.

///


Noot voor de redactie,