Ingezonden persbericht


Resultaten onderzoek Leiden Schoon

Is Leiden echt schoon?

Leiden, 9 januari 2007 - De rekenkamercommissie Leiden heeft het afgelopen jaar onderzocht of het beleid gericht op de zorg voor een schone stad geslaagd is. De rekenkamercommissie concludeert dat de voorgenomen activiteiten grotendeels zijn uitgevoerd en de doelstellingen vrijwel zijn behaald, maar kan niet zeggen of het gevoerde beleid ook effectief is geweest. De vraag is of Leiden nu echt schoon is geworden?

De gemeente Leiden heeft de afgelopen jaren veel inspanningen gepleegd om te komen tot een schone stad. Van de voorgenomen activiteiten is circa 80% gerealiseerd.

De twee geformuleerde doelstelling ten aanzien van de 'mate van verloedering' en 'kwaliteitsbeeld vegen' zijn nagenoeg bereikt. Echter, het is niet duidelijk of dit resultaat het gevolg is van het gevoerde beleid. Dit ondermeer concludeert de rekenkamercommissie Leiden in het vandaag gepresenteerde onderzoeksrapport Leiden Schoon?

Effectief beleid?

Dat het niet duidelijk is of het gevoerde beleid effectief is geweest, heeft twee oorzaken:


. Er zijn in de jaren 2001 t/m 2004 verschillende projecten gestart om te komen tot een schone stad. Deze verschillende projecten hebben verschillende doelstellingen; de samenhang daartussen is niet altijd aanwezig.
. De resultaten van het gevoerde beleid worden gemeten door middel van monitors. Met de informatie uit de monitors kan het beleid (ofwel de doelstellingen) worden bijgestuurd. De monitoringmethoden en -gegevens m.b.t. een schone stad sluiten echter niet goed aan op de geformuleerde beleidsdoelen en verschaffen daardoor onvoldoende valide informatie.

Naar het oordeel van de rekenkamercommissie kan op basis van de doelstellingen en de monitors dus niet worden vastgesteld of de stad echt schoner is geworden. Kortom, de gemeente Leiden beschikt niet over adequate informatie om de uitvoering van het beleid omtrent een schone stad te kunnen volgen en bij te kunnen sturen.

Aanleiding
Een schone en opgeruimde stad was één van de prioriteiten van het gemeentebestuur van Leiden in het Grote Steden beleid (GSB). Onder het motto 'Leiden ruimt op!' heeft de gemeente in de periode 2001 tot en met 2004 in samenwerking met bewoners, bedrijven en scholen de stad extra schoongemaakt en opgeruimd. De activiteiten waren gericht op het aanpakken van ondermeer zwerfafval, troep rondom wijkcontainers, hondenpoep, onkruid en graffiti/wildplakken.

Ook de inwoners van Leiden hechten veel belang aan de kwaliteit van de openbare ruimte. Dat was voor de rekenkamercommissie reden om het beleid tegen vervuiling van de stad onder de loep te nemen.

Onderzoeksaanpak
De rekenkamercommissie heeft onderzocht of alle inspanningen die in het kader van de zorg voor een schone stad zijn geleverd ook effectief zijn geweest; tot welke zichtbare resultaten heeft het allemaal geleid? Met het onderzoek is niet alleen naar de resultaten gekeken, maar ook naar de doelstellingen omtrent de schone stad. Wat waren precies die doelen, waren ze concreet genoeg en wat heeft de gemeente precies gedaan om deze doelen te realiseren?

Het onderzoek is gebaseerd op informatie uit gemeentelijke dossiers en op interviews met betrokken ambtenaren en bestuurders.

Aanbevelingen
Het project 'Leiden ruimt op!' is reeds in 2004 afgerond. Sindsdien heeft het beleid en de organisatie voor een schone stad zich verder ontwikkeld en verbeterd. De aanbevelingen moeten dan ook binnen deze context worden bezien. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek beveelt de rekenkamercommissie het volgende aan:
. Vergroot de transparantie in het beleid en de samenhang tussen de verschillende doelen voor een schone stad;
. Verbeter de vergelijkbaarheid, de beleidsrelevantie en de validiteit van de verschillende monitors;
. Besteed aandacht aan de rolverdeling en communicatie tussen raad, college en gemeentelijk apparaat.

Vervolgprocedure

Het rapport van de Rekenkamercommissie wordt op 23 januari 2007 behandeld in de commissie Bestuur en Leefbaarheid. De leden van de Rekenkamercommissie beantwoorden dan vragen van de commissieleden. Vervolgens zal de commissie Bestuur en Leefbaarheid zich verder beraden over het onderzoek, de conclusies en de aanbevelingen.

Rekenkamercommissie Leiden

De Rekenkamercommissie is een onafhankelijk orgaan en bestaat uit vijf leden die geen directe binding hebben met de Leidse politiek. De leden zijn:


- de heer C. van der Werf (voorzitter), directeur van Research voor Beleid;


- de heer J.A. Hofman, ra en mga (vice-voorzitter) directeur ISON BV;


- de heer mr. B.M.H. de Brey, griffier van de gemeente Wijdemeren;


- de heer J.T. Langelaar, gemeentesecretaris van Veenendaal;


- de heer A.G.V. Vergeer, ra, freelance organisatieadviseur en interimmanager.

De Rekenkamercommissie doet gevraagd en ongevraagd onderzoek naar de rechtmatigheid, doelmatigheid en doeltreffendheid van het bestuurlijk handelen van de gemeente Leiden. Het onderzoek naar het beleid gericht op de zorg voor een schone stad is het vierde onderzoek dat de rekenkamercommissie aan de gemeenteraad oplevert. Eerdere onderzoeken gingen over de huisvesting en het onderhoud van de scholen in Leiden, het leveranciersbeleid en het grondbeleid.

.
Noot voor de redactie,