Gemeente Coevorden

De Nieuwe Veste vanaf 2008 zelfstandig

Het college van burgemeester en wethouders van Coevorden stelt de gemeenteraad voor om de scholengemeenschap De Nieuwe Veste uiterlijk per 1 januari 2008 bestuurlijk te verzelfstandigen. Dit naar aanleiding van de wens van het schoolbestuur en directie van de scholengemeenschap voor vmbo, havo en vwo.

In de collegeprogramma De Klant Centraal 2002-2006 stond al het voornemen voor de verzelfstandiging van openbaar basisonderwijs. Dit is sinds 1 januari 2007 een feit. In de collegeperiode 2002-2006 is ook door het college en het bestuur van De Nieuwe Veste de intentie uitgesproken om een verzelfstandiging van het voortgezet onderwijs in Coevorden te onderzoeken.

Sinds 2002 zijn hierover vele besprekingen gevoerd tussen de wethouder onderwijs en het bestuur van de scholengemeenschap. Een belangrijk gespreksonderwerp was het Integraal Huisvesting Programma (IHP). Op basis van dit programma heeft het college besloten om ruim een half miljoen euro ter beschikking te stellen aan De Nieuwe Veste. Dit geld is een vergoeding voor de bouwkundige voorzieningen die in de afgelopen periode in het schoolgebouw gedaan zijn.

Uitbreiding onderwijs

De Nieuwe Veste maakte onlangs bekend het onderwijsaanbod in samenwerking met het Drenthe College uit te breiden. Hierdoor zullen er ook opleidingen op mbo-niveau worden ontwikkeld en aangeboden in Coevorden, waar jongeren een beroepskwalificatie kunnen behalen. Beide scholen zullen in de ontwikkeling van het MBO aanbod uiteraard zoveel als mogelijk inspelen op de behoeften van lokale bedrijven en organisaties. Speerpunt daarin vormt de ontwikkeling van opleidingstrajecten die de functie van Coevorden als transsportstad verder kan versterken.

Wethouder Peter Snijders van onderwijs is blij met deze ontwikkeling. "Door de bestuurlijke verzelfstandiging kan De Nieuwe Veste de komende periode efficiënter en flexibeler inspelen op ontwikkelingen uit de markt. De gesprekken over de verzelfstandiging zijn de afgelopen jaren zeer intensief geweest. Met de blik op de toekomst ben ik blij dat er nu een besluit ligt van het gemeentebestuur. Na bekrachtiging door de gemeenteraad kunnen het schoolbestuur en de directie de komende tijd zelf slagvaardig werken aan de onderwijskundige vernieuwingen in het voortgezet onderwijs."

De gemeenteraad buigt zich in februari over dit voorstel van het college. De financiële consequenties van de verzelfstandiging worden betrokken bij de behandeling van de perspectiefnota 2008-2011 tijdens de gemeenteraadsvergadering in juni van dit jaar.