Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Brochure Kiel-Windeweer beschermd dorpsgezicht (persbericht 003, 09 januari 2007)

Kiel-Windeweer is een van de meest gave veenkoloniale nederzettingen die er nog zijn. Aan de hand van oude kaarten is te zien dat de structuur van het dorp in 150 jaar nauwelijks is gewijzigd. Dit is de belangrijkste reden dat Kiel-Windeweer door het rijk is aangewezen tot beschermd dorpsgezicht.

Het gemeentebestuur van Hoogezand-Sappemeer is buitengewoon trots op Kiel-Windeweer en op de status die aan het dorp is toegekend en geeft een brochure uit over het beschermd dorpsgezicht Kiel-Windeweer. De bijzondere status die Kiel-Windeweer nu heeft is voor de gemeente aanleiding geweest om een speciale brochure te maken voor de inwoners van Kiel-Windeweer.

In de brochure wordt aandacht besteed aan de geschiedenis, de ruimtelijke structuur, de karakteristieken, maar ook aan de betekenis van het wonen in een beschermd dorpsgezicht. Daarnaast worden mogelijke toekomstige ontwikkelingen belicht. Het is namelijk wel de bedoeling dat Kiel-Windeweer een levendig dorp blijft. De brochure wordt huis-aan-huis bezorgd bij alle inwoners van Kiel-Windeweer.

Eén van de concrete gevolgen van de status Beschermd Dorpsgezicht is, dat de tot voor kort vergunningvrije bouwwerken nu wel vergunningplichtig zijn. Voor alle bouwactiviteiten moeten de inwoners van Kiel-Windeweer een aanvraag indienen; ook voor het plaatsen van een schutting, een dakkapel en een tuinhuisje. Daar zijn normaliter ook legeskosten aan verbonden. Het gemeentebestuur heeft echter besloten de inwoners van het beschermd dorpsgezicht niet extra financieel te belasten als gevolg van deze status. Voor de voorheen vergunningvrije bouwwerken binnen het beschermd dorpsgezicht is geen leges verschuldigd !

De Vereniging Plaatselijk Belang Kiel-Windeweer organiseert voor het dorp een feestelijke bijeenkomst op zaterdag 13 januari aanstaande, waarbij het beschermd dorpsgezicht een prominente plaats zal krijgen. Van 15.00-18.00 uur vinden in De Amshoff activiteiten plaats met medewerking van plaatselijke kunstenaars en muzikanten. De wethouders Drost (Monumentenzorg) en Luijckx (Ruimtelijke Ordening) zullen samen met de oud-inwoner Joachim Koops een door hem ontworpen bord onthullen. Meerdere exemplaren van het bord worden zo spoedig mogelijk na de bijeenkomst geplaatst bij de invalswegen van Kiel-Windeweer onder het bebouwde kombord.