Persberichten Eemland zuid, 11.10 uur

Utrecht, 09-01-2007

Inwoners Eemland zuid opgelet: Flink aantal woninginbraken maand december

AMERSFOORT/LEUSDEN/WOUDENBERG - In de maand december zijn er in het district Eemland zuid 156 woninginbraken gepleegd (in december vorig jaar waren dit er 133). Dertig procent van de inbraken in december werd gepleegd in de wijken Schothorst (32) en Liendert (15). De politie roept inwoners van Amersfoort op alert te zijn en in geval van een verdachte situatie alarmnummer 112 te bellen.

De politie heeft woninginbraken hoog op de agenda staan. Dit heeft in Eemland zuid geresulteerd in een daling van het totaal aantal woninginbraken in 2006 (1240) ten opzichte van 2005 (1311) en in een stijging van het totaal aantal aanhoudingen van verdachten van woninginbraak: 121 in 2006 tegenover 91 in 2005.

De politie wil deze lijn doorzetten en samen met de inwoners de inbraken een halt toeroepen en de verdachte(n) oppakken. De politie houdt verscherpt toezicht en surveilleert zowel opvallend als onopvallend in de wijken. Met name in de wijken Schothorst en Liendert zal de politie zich veelvuldig laten zien, maar ook in de overige wijken wordt uit preventief oogpunt intensief gesurveilleerd. Hiermee wordt de kans vergroot om mogelijke verdachte(n) op heterdaad aan te kunnen houden.

Deze kans neemt nog meer toe als de bewoners ook alert en waakzaam zijn. Ziet u iets vreemds of verdachts, bel dan het alarmnummer 112. Let daarbij op het signalement van personen (kleding) en op kenmerken van eventuele vervoermiddelen (kleur, merk, type, kenteken). Deze informatie is van groot belang voor de vaststelling van de identiteit van de verdachte(n) en hun opsporing.

Gebleken is dat er veel wordt ingebroken in woningen waaraan duidelijk is te zien dat de bewoners - al dan niet langdurig - afwezig zijn. Door goedgekeurd hang- en sluitwerk aan te (laten) brengen neemt de kans op inbraak aanzienlijk af. Op www.politiekeurmerk.nl vindt u meer informatie over inbraakpreventie en adressen van Politie Keurmerk-erkende bedrijven in de regio Utrecht.

Inbrekers op heterdaad betrapt

LEUSDEN Twee 18-jarige mannen uit Leusden zijn in de nacht van zondag op maandag op heterdaad betrapt op inbraak in een bedrijfspand aan de Larikslaan. Omstreeks 03.45 uur kreeg de politie een inbraakalarm. Twee eenheden gingen er op af en benaderden het pand van zowel de voor- als de achterzijde. De inbrekers wilden er juist vandoor gaan, maar bedachten zich en verstopten zich in het gebouw. Daar werden ze aangetroffen en aangehouden. De verdachten zijn ingesloten voor verhoor. Inbrekersgereedschap dat in hun bezit was, is in beslag genomen.

Graffiti-spuiters gepakt

AMERSFOORT Twee mannen uit Nijkerk, 20 en 18 jaar oud, zijn maandagmiddag aangehouden voor het spuiten van graffiti op de muren van een viaduct onder de A28, in het verlengde van de Dorresteinseweg. Surveillerende agenten werden omstreeks 17.00 uur aangesproken door een voorbijganger dat op het nabijgelegen fietspad een auto stond met twee mannen er in. Omdat de getuige het zaakje niet vertrouwde, gingen de agenten een kijkje nemen. Zij troffen de auto met inzittenden nog aan en roken meteen een sterke verflucht in de buurt van de auto. Op de achterbank stonden tassen met spuitbussen. Een van de afbeeldingen in de tunnel was nog nat. Daarop werden de mannen aangehouden en meegenomen naar het bureau.

Snelheidscontrole

WOUDENBERG Op de Zeisterweg heeft de politie maandag een snelheidscontrole gehouden. Tussen 14.00 en 16.00 uur passeerden 1381 voertuigen de radar. Daarvan reden er 12 te hard. De hoogste snelheid die werd gemeten, bedroeg 95 kilometer per uur, waar maximaal 80 kilometer per uur mag worden gereden.