Provincie Limburg

Gemeenschapszorg project Samen Zorgen Buro krijgt steun Provincie OSK pilot gehonoreerd'

Het initiatief van het Samen Zorgen Buro in Weert is door de Provincie Limburg benoemd tot een van de pilot projecten van het Ontwikkelingsplatform Sociale Kwaliteit (OSK). Het initiatief richt zich op de start van een praktijkleerhuis in Weert waar deskundigheidsbevordering wordt aangeboden op het gebied van gemeenschapszorg/ buurtzorg. Omdat het project op een snijvlak van een aantal provinciale beleidsvelden ligt en een relevante bijdrage levert aan de doelstellingen van het thema Vitale kernen en buurten krijgt de initiatiefnemer een startsubsidie van 59.120,-.

Het Samen Zorgen Buro gaat het geld gebruiken voor de start van een praktijkleerhuis in Weert waar cursussen en workshops worden aangeboden op het gebied van deskundigheidsbevordering in het kader van gemeenschapszorg en het durven delen van zorg. Zij hopen dat hiermee een breed draagvlak ontstaat voor gemeenschapszorg/buurtzorg als evenwaardige zorgvorm, complementair aan familiezorg en regulier (professionele) zorg. Gedeputeerde Herman Vrehen: De initiatiefnemers van het Samen Zorgen Buro hebben al veel ervaring opgedaan met gemeenschapszorg/buurtzorg. Negen jaar geleden stonden zij, samen met andere mensen, aan de basis van de oprichting van het Fransciscus hospice in Weert dat in 2003 zijn deuren opende. In deze hospice worden veel vrijwilligers ingezet die uitstekend samenwerken met de professionele zorgverleners. Uitgangspunt hierbij is: zorg teruggeven aan mensen; mensen zorgen voor mensen. Financiële steun voor het hospice krijgen zij hoofdzakelijk via sponsoring en particuliere giften. Ook dit nieuwe initiatief levert een relevante bijdrage aan de doelstellingen van het provinciaal thema Vitale kernen en buurten. Alle reden om hun inspanningen te honoreren met een startsubsidie.

Het initiatief van het praktijkleerhuis sluit naadloos aan bij de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) die per 1 januari jl. van kracht is geworden. De WMO gaat ook uit van zoveel mogelijk zelfzorg, mantelzorg en andere vormen van informele zorg. Vandaar dat ook wethouder Coolen van de gemeente Weert enthousiast is over dit zogenoemd praktijkleerhuis. Ook de heer Janssen, directeur van het St. Jans Gasthuis wil, waar mogelijk zijn medewerking verlenen aan dit nieuwe initiatief.

9-1-2007 10:36