Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Jaarplan Onderhoud Buitenruimte

Eind 2006 heeft het dagelijks bestuur het jaarplan Onderhoud Buitenruimte van Gemeentewerken voor 2007 vastgesteld

Hiermee is de bestuurlijke goedkeuring gegeven voor de werkzaamheden die in 2007 in de buitenruimte gaan plaatsvinden op het gebied van het onderhoud van Wegen, Openbaar Groen, Waterhuishouding, Kunstwerken, Speelplaatsen en Openbare Verlichting.
In totaal is voor dit onderhoud bijna zeven en een half miljoen euro beschikbaar.

Wegen
Het onderhoud van wegen is onderverdeeld in projectmatig-, periodiek- en storingsonderhoud en verkeersveiligheid. In 2007 staan de Neercanneplaats, Quadenoord, Smeetslandseweg, Sapphostraat, Cranendonckweg, Ravenswaard, Bichon van IJsselmondelaan voor herbestrating en/of straatvernieuwing in de planning. Ook een aantal voet- en fietspaden komt voor projectmatig onderhoud in aanmerking, zoals bijvoorbeeld het fietspad door het Bijenpark. Onder periodiek onderhoud valt onder meer het onderhoud van straatnaamborden en het deels herstraten van slechte delen van wegen en straten. Een groot deel van het budget voor storingsonderhoud wordt ingezet voor de wijkonderhoudsploegen en voor het verhelpen van klachten van bewoners.
In totaal wordt voor het onderhoud wegen 2.973.087,= gereserveerd.

Openbaar groen
Ook het onderhoud van het groen is onderverdeeld in projectmatig-, periodiek- en storingsonderhoud en voor Opzoomeren. Voor een deel is het projectmatig onderhoud van het groen gekoppeld aan het projectmatig onderhoud wegen. Daar waar herbestrating en/of straatvernieuwing plaatsvindt wordt ook het openbaar groen meegenomen. Ook het boomonderhoud en het omvormen of renoveren van bosplantsoenen valt onder projectmatig onderhoud.
Onder periodiek onderhoud valt het regelmatig snoeien van bomen en struiken, het maaien van grasvelden, het vervangen van bankjes enzovoort.
Klachten over bomen, groen en straatmeubilair vallen onder storingsonderhoud.
Voor het onderhoud openbaar groen is dit jaar 2.231.775,= beschikbaar.

Waterhuishouding
Voor waterhuishouding is in 2007 644.176,= uitgetrokken. Van dit bedrag worden watergangen gebaggerd, beschoeiingen vernieuwd of hersteld en singels schoongehouden (krozen, maaien en vuilvissen). Ook duikers en singelkoppen worden daar waar nodig opgeschoond.

Kunstwerken
Onder kunstwerken wordt verstaan bruggen en tunnels. Voor de Cornelis van Beverenbrug is ruim 130 duizend euro gereserveerd voor controle, inspectie en kleinschalig onderhoud.

Speelplaatsen
Speelvoorzieningen worden regelmatig gecontroleerd op veiligheid. Kapotte speeltoestellen moeten worden gerepareerd of vervangen, de (valdempende) ondergrond heeft regelmatig onderhoud nodig, sportvelden worden periodiek onderhouden.
Voor al deze zaken is in 2007 282.052,= beschikbaar.

Openbare verlichting
Voor het beheer en onderhoud van de openbare verlichting (CityTec) en de aansluitingen, het transporten en de energiekosten (Eneco) is dit jaar 1.139.128,= nodig.