Gemeente Amsterdam



Opening Loods Voedselbank Amsterdam

8 januari 2007
-
Voedselbank Amsterdam

De Voedselbank Amsterdam mag de loods op de Oostenburgervoorstraat maximaal anderhalf jaar in gebruik nemen. Gedurende deze periode bekostigt de gemeente Amsterdam de huur. De portocabins, de koel- en vriesinstallaties zijn allen modulair en verhuisbaar, zodat ze na deze periode ook op andere lokaties ingezetbaar zijn. Dankzij de nieuwe opslagruimte kan de Voedselbank de druk op individuele uitgiftepunten in de stad wegnemen, en kan de regionale functie een vlucht nemen.

Natuurlijk is de primaire functie van de loods het opslaan van voedseldonaties, en om van hier uit de verschillende uitgiftepunten te bevoorraden. Dit om een deel van de druk ter plaatse weg te nemen. Maar de opening van de VBA loods wordt ook gebruikt om te laten zien hoe de Voedselbank het programma `Meer dan Voedsel Alleen' handen en voeten menu_logo.gif (1 Kb) geeft.

Samenwerking Gemeente en Voedselbank

Het doel is om tijdens de openingsviering op 19 januari 2007 een gezamenlijke intentieverklaring tot samenwerking tussen de Voedselbank Amsterdam en de gemeente Amsterdam het licht te laten zien. De bedoeling van de samenwerking is onder meer om klanten van de Voedselbank zo snel mogelijk na de intake in contact te brengen met reguliere hulpvoorzieningen.

Maatschappelijke projecten

vba_logo_light.jpg (23 Kb) Daarnaast is er aandacht voor twee specifieke projecten die mede door de Voedselbank tot stand komen: het buddyproject Vonk en de opzet van een empowermentcursus. Beide projecten zijn gericht op de klanten van de Voedselbank.

Feiten en cijfers Voedselbank

* De hulp van de Voedselbank is aanvullend: we streven er naar om met een voedselpakket 2 tot 3 dagen voedsel te verstrekken. * In 2006 zijn gemiddeld per week 900 pakketten uitgedeeld, verspreid over de aanwezige uitgiftepunten. Dankzij de hulp van 250 vrijwilligers is dit wekelijks mogelijk! * De waarde van één voedselpakket wordt geschat op 18 euro. Dit betekent dat in 2006 bijna een miljoen euro is bespaard! * Een voedselpakket wordt pas verstrekt na een intakegesprek. Hulpvragers verzoeken om inzage in de financiële situatie van de klant. Het streven is om regelmatig te controleren of deze situatie veranderd is.
* De VBA verwacht in 2007 te groeien naar circa 1500 pakketten per week. Om dit te realiseren is een grote groei in voedseldonaties noodzakelijk!
* Wij zien de Voedselbank als tijdelijke voorziening. Onder het motto `Meer Dan Voedsel Alleen' helpen we de klanten weer op eigen benen te staan en ze beter wegwijs te maken naar de bestaande voorzieningen.