Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Olympus-toernooi: Tiviakov wint, jeugd domineert

De 15de editie van het OlympusToernooi(voorheen Bieze-Oliebollentoernooi) kende in GM Sergey Tiviakov, de Nederlandse kampioen, een glorieuze winnaar. Hij won het evenement voor de tweede keer, eerder was dat in 2004, en ondanks een gemorst halfje tegen Alan van der Heijden(Veldhoven) overtuigde de Groninger zeer in zijn rechtstreekse ontmoetingen met de grootmeesters Felix Levin, Alexander Berelovich en de kersverse IM Roeland Pruijssers. IM Andrej Orlov kan ook tevreden terugkijken. Hij eindigde met 6 uit 7 nog voor Levin en Berelovich, die genoegen moesten nemen met 't brons.

In een illuster rijtje vertoefde de jonge talentvolle Sebas Beumer van De Toren Arnhem. Samen op het podium met de Grootmeesters Popovich en Peng, de van Schaakstad Apeldoorn afkomstige IM's Pruijssers en Kabatianski, naast de ook niet misselijke Stefan Kuipers, eveneens Schaakstad, en Tjapko Struik van KSV Philidor 1847 is een prestatie van formaat.

De jeugd baarde toch al veel opzien in het door De Toren Arnhem georganiseerde toernooi. Milan Mostertman(Groningen) en Nadia Bloemendaal(De Toren Arnhem) domineerden resp. de Eerste Klasse (bijna 100 man!) en de Tweede Klas(tegen de 70 deelnemers).

In hun kielzog vielen de prestaties op van met name Steven Glasbeek en andere jonge Torenaren als Justin Gunther, Fabio Bravo, Noud Lentjes, Nick Beijerinck en Mees van Osch in de Eerste Klas. Marcella Gunther (De Toren Arnhem), de gebroeders Richard en Koen Rieksen (Variant Huissen) en Jessica de Haas (HSC Helmond) deden van zich spreken in de Tweede Klas. Een prachtige ontwikkeling is er gaande, want wie de jeugd heeft ...

Jeugdspelers van De Schaakmaat uit Apeldoorn stalen de show in de Jeugdgroep. Zo stond Remko Huzen slechts een halfje af aan clubgenoot Marion Severijnen en doordat hij in een direct duel concurrent Maurice van Eijk (De Cirkel Ede) opzij zette, eiste Remko het kampioenschap op met een geweldige 6½ uit 7. Maurice kreeg het zilver omgehangen en Marion deelde de 3de plek met Ruben Doornenbal (De Cirkel Ede), Sharitha van der Gouw( HMC Den Bosch) en Erik Duijm( De Toren Arnhem).

Sergei Tiviakov neemt de eerste prijs in ontvangst

De organisatie is er de afgelopen jaren in geslaagd het toernooi op de kaart te zetten. Een relaxte sfeer zorgt er voor dat zo'n 250(!) schakers zich thuis voelen. Niks geen opgewonden gedoe. Het toernooi bewijst dat je in een sportieve ambiance ook prima prestaties neer kunt zetten.
Volgend jaar mag een ieder uitgaan van hetzelfde scenario. Wel spreekt het toernooicomité de wens uit jonge Nederlandse grootmeesters aan te trekken. De Toren Arnhem ziet er al weer naar uit!

Voor de rangen en standen zie de website van Schaakvereniging De Toren.
Michel Teunissen

---