Zorgverzekeraars Nederland

Zeist, 8 januari 2007

ZN Logo

Motto voor nieuw zorgverzekeringsstelsel: `Behoud het goede, verbeter waar nodig'

De nieuwe zorgverzekering staat als een huis. Een nieuw kabinet moet dan ook niet tornen aan de fundamenten van het nieuwe verzekeringsstelsel. Die oproep deed H. Wiegel, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, in zijn nieuwjaarsrede op 8 januari 2007 te Zeist. Belangrijke graadmeters voor het succes van de nieuwe zorgverzekering zijn de aangescherpte concurrentie tussen zorgverzekeraars en de toegenomen waardering onder verzekerden. Het motto voor het nieuwe zorgverzekeringsstelsel moet volgens Wiegel zijn: `Behoud het goede en verbeter waar nodig'.

De concurrentie tussen zorgverzekeraars is sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet aanmerkelijk verscherpt. Vorig jaar resulteerde de felle concurrentiestrijd in een grote mobiliteit van zorgverzekerden. Dit jaar komt de scherpe concurrentiestrijd tot uitdrukking in geringe verschillen tussen de zorgpremies, die veelal ruim onder de raming van het Centraal Plan Bureau liggen. Wiegel zei te verwachten dat het aantal overstappers dit jaar onder de vijf procent ligt. Veel lager dan de 18 procent van vorig jaar.

In het nieuwe zorgverzekeringsstelsel is de positie van chronisch zieken aanmerkelijk verbeterd. Verzekerden zijn positief over de toegenomen keuzevrijheid en de eenvoud van het overstappen naar een andere verzekeraar. Uit diverse onderzoeken blijkt verder dat zorgverzekeraars in 2006 de service aan de verzekerden verder hebben verbeterd.

Eerst knelpunten in zorgstelsel oplossen
Na de mega-operatie van de invoering van de zorgverzekeringswet, moeten zorgverzekeraars kunnen rekenen op een stabiel en consistent overheidsbeleid. `Een nieuw kabinet moet niet tornen aan de fundamenten van het nieuwe verzekeringsstelsel', aldus Wiegel. Zorgverzekeraars moeten een reële kans krijgen om invulling te geven aan hun nieuwe rol van inkopers van kwalitatief goede, doelmatige zorg. Een nieuw kabinet zou daarom eerst de knelpunten in het zorgstelsel moeten oplossen om het systeem van gereguleerde marktwerking beter te laten werken. Een belangrijke maatregel is om de verbeterpunten van het DBC-systeem met kracht door te voeren.

AWBZ
De komende drie à vier jaar dient de publiekrechtelijke AWBZ het wettelijk kader te blijven voor de sturing en financiering van de langdurige zorg. Zorgverzekeraars steunen de lijn om onderzoek te starten naar de toekomstige vormgeving van het stelsel van langdurige zorg. Pas nadat fundamentele beleidskeuzes voor langdurige zorg zijn gemaakt, kan worden bepaald welke uitvoeringstructuur het meest logisch is. Wiegel pleitte verder voor meer prikkels om investeringen in preventie lonend te maken en voor overheidsbeleid om technologie, zoals het elektronisch patiëntendossier en het concept van zorg op afstand te stimuleren.