Persberichten 08/01 middag

regio, 08-01-2007

Noordwijk Politie en SWOV controleren op drank en drugs De politie en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid hebben vrijdagavond 5 januari een alcohol- en drugscontrole gehouden op de Gooweg en de Herenweg. Voorafgaand aan de verplichte blaastest om alcoholgebruik vast te stellen is aan bestuurders gevraagd vrijwillig en anoniem deel te nemen aan een Europees onderzoek waarbij gekeken wordt naar drugsgebruik onder bestuurders. Momenteel kan de politie alleen met een bloedproef vaststellen of er verdovende middelen of medicijnen in het spel zijn. Er is dus geen screentest om drugsgebruik direct bij de staandehouding op straat al vast te stellen.

In het Europese onderzoek wordt aan de hand van speeksel gekeken of er drugs zijn gebruikt. Het driejarige onderzoek moet leiden tot de vaststelling van eisen aan de drugsscreentest zodat de wet met betrekking tot het rijden onder invloed van drugs en medicijnen aangepast kan worden.

Negen bestuurders bleken te veel te hebben gedronken. Twee van hen, onder wie een zogenoemd beginnend bestuurder (korter dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs), moesten het rijbewijs inleveren, omdat ze een ademalcoholgehalte van 970 ug/l en 515 ug/l (beginnend bestuurder) bliezen. Dat is respectievelijk bijna viereneenhalf keer de toegestane hoeveelheid (220 ug/l) voor de ervaren bestuurder en bijna zes keer zo veel voor de beginnend bestuurder die niet meer dan 88 ug/l mag blazen.

Leiden Automobiliste ramt gevel van woning Een 52 jarige vrouw uit Leiderdorp kwam maandagmorgen 8 januari rond 10.30 uur met haar auto tot stilstand tegen de gevel van een woning aan de Kasteelhof. De vrouw die bezig was haar auto achteruit in te parkeren. Door nog onbekende oorzaak raakte zij de controle over haar voertuig kwijt. De auto schoot door het hek, de tuin in en ramde de gevel en voordeur van de woning. De schade was groot. De brandweer kwam terplaatse om te beoordelen of de auto zonder gevaar kon worden weggetakeld. Een bouwondernemer is ingeschakeld om tijdelijke herstelmaatregelen te nemen.

Leimuiden Huiselijk geweld De politie heeft zaterdag 6 en maandag 8 januari twee inwoners van Leimuiden aangehouden in zaken over huiselijk geweld.

Zaterdagavond werd een man aangehouden die zijn vrouw had geslagen. Zij had daarbij een klein wondje aan haar hand opgelopen. Volgens de vrouw was het niet de eerste keer dat hij haar verbaal en fysiek mishandelde. De politie heeft de man vervolgens aangehouden. Na zijn verhoor is hij op zondag weer op vrije voeten gesteld. De politie heeft een hulplverleningstraject opgestart en maakt proces-verbaal op.

Vanmorgen werd een andere inwoner van Leimuiden aangehouden voor het negeren van de schorsende voorwaarden voor eerder door hem gepleegd huiselijk geweld. In november van vorig jaar was hij daarvoor vrijgelaten onder voorwaarde dat hij niet in of bij de woning van zijn (ex)vrouw mocht komen. Op 21 december was hij wel in de woning geweest. De vrouw maakte daar melding van bij de politie. Na overleg met justitie werd besloten hem aan te houden. Dinsdag 9 januari wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Ter Aar Diefstal koper De politie doet onderzoek naar een koperdiefstal. Tussen vrijdagmiddag 5 en maandagmorgen 8 januari werd ongeveer 100 meter koper van de bliksemgeleider gestolen van de 1e en 2e verdieping van het gemeentehuis aan de Aardamseweg. Van de daders ontbreekt nog ieder spoor.

Gouda Getuigen gezocht van overval bij fastfoodzaak De politie is op zoek naar getuigen van een overval op een fastfoodzaak aan de Nieuwe Gouwe O.Z. Zaterdagmorgen 6 januari rond 08.00 uur werd de manager buiten door twee mannen aangesproken. De twee bedreigden de man woordelijk en hij moest met ze mee naar binnen. Binnen maakten de twee een klein muntgeldbedrag buit en vertrokken. Het gaat om twee mannen vermoedelijk van tussen de 18 en 24 jaar. De politie zette na de melding voor het onderzoek het pand af, deed sporenonderzoek en hield een buurtonderzoek. Het onderzoek is nog zonder resultaat gebleven. Getuigen worden verzocht zich te melden bij de recherche in Gouda via telefoonnummer 0900 8844.

Alphen a/d Rijn Inbraak in woningen De politie doet onderzoek naar een gelukte woninginbraak en een poging daartoe. De inbraken werden maandagmorgen 8 januari ontdekt. Bij een woning aan de Paltrokmolen probeerde men in te breken maar lukte dat niet. Wel was er de nodige braakschade aan deuren en ramen. Bij een woning aan de Engelenburg wist men wel binnen te komen. Daar werden diverse bankpassen, portefeuilles, een mp3speler en een tas met fotoapparatuur gestolen. Van de daders ontbreekt nog ieder spoor.

Gouda Aanrijding auto met snorfietser Een 62 jarige automobiliste uit Gouda verleende maandagmorgen 8 januari rond 08.45 uur op de kruising Bloemendaalseweg met de Hugo de Vrieslaan en de Jac.P.Thijsselaan geen voorrang aan een 60 jarige plaatsgenoot die op een snorfiets reed. Bij de aanrijding brak de man vermoedelijk een rib. Voor nader onderzoek werd hij overgebracht naar het Groene Hart Ziekenhuis.

Waddinxveen/Boskoop Preventie actie autoinbraken De politie van het team Waddinxveen-Boskoop heeft in de maand december van het afgelopen jaar weer geparkeerde autos gecontroleerd op het zichtbaar achterlaten van goederen. In totaal werden 875 voertuigen gecontroleerd waarvan 508 in Waddinxveen en 367 in Boskoop. Deze controles vonden op diverse locaties en tijdstippen plaats in genoemde gemeenten. Hierbij werden 10 autos aangetroffen die niet waren afgesloten.

In 58 voertuigen was de autoradio/cd-speler nog aanwezig. Bij 48 voertuigen was een tas of koffer zichtbaar aanwezig. Verder lag in 7 voertuigen kleding, in 6 voertuigen een zonnebril en in 6 voertuigen waren cds zichtbaar aanwezig. Tot slot was in 4 voertuigen het navigatiesysteem aanwezig en in 1 voertuig een digitale fotocamera. De politie wijst er nogmaals op dat het vooral zichtbaar achterlaten van goederen potentiële daders erg aantrekt.

Bij de uitgevoerde controles werd elke auto voorzien van een flyer waarop het resultaat van de controle stond vermeld.

Inmiddels is bekend dat in 2006 het team Waddinxveen-Boskoop 269 aangiftes van auto-inbraak te verwerken kreeg.

In vergelijking met 2005 betekent dat een daling met 219 aangiften.