TNO

TNO magazine

Nieuwe stap in micro/nanotechnologie

Persbericht 2007-2

TNO heeft een nieuw instrument ontwikkeld gebaseerd op micro/nanotechnologie, genaamd SamPrep, waarmee op een eenvoudige wijze DNA vrijgemaakt kan worden uit biologisch materiaal. De eerste stap in moleculair diagnostisch onderzoek is het isoleren van DNA uit monstermateriaal voor verdere analyse. Voor DNA-analyse wordt al hoogwaardige technologie gebruikt, maar de monstervoorbehandeling is vaak nog langdurig, en daardoor duur, mensenwerk. Ook de reproduceerbaarheid is met mensenwerk een knelpunt. SamPrep is een snelle, goedkope en reproduceerbare oplossing voor dit probleem.

Automatische en snelle voorbehandeling
Microbiologen en instrumentontwerpers van TNO vertaalden het handmatige proces van monstervoorbehandeling naar een geautomatiseerd systeem. Het systeem is generiek inzetbaar en geschikt voor alle analyses waarbij zuivere DNA-monsters nodig zijn. De monsters kunnen in 20 minuten worden bewerkt, terwijl het handwerk tot 6 uur in beslag kan nemen. Om de kracht en werking van het SamPrep aan te tonen heeft TNO zich in eerste instantie gericht op de detectie van Legionella in water.

DNA vrijmaken in wegwerpcassetteHet watermonster gaat in een eenvoudige door TNO ontwikkelde miniatuur wegwerpcassette het systeem in. De cassette is aangesloten op een aantal miniatuur pompen, waarmee verschillende vloeistoffen aan het monster worden toegevoegd. In het systeem wordt vervolgens de celwand opengebroken. Het vrijgekomen DNA wordt gebonden, waarna het geïsoleerd en geanalyseerd kan worden. Daarmee kan het binnen een paar uur duidelijk zijn of water met Legionella besmet is. Het systeem werkt ook voor andere bacteriën, bijvoorbeeld ziekenhuis- en voedingsbacteriën. In een later stadium kan het in een groot aantal toepassingen worden ingezet, bijvoorbeeld bij forensisch onderzoek of de detectie van Anthrax in lucht.

Toekomst
Het nu beschikbare demonstratiemodel laat de kracht en werking van SamPrep zien. De grootste technologische ontwikkeling zit in de wegwerpcassette die volledig door TNO ontwikkeld is. TNO biedt vanaf nu het concept aan aan potentieel geïnteresseerde bedrijven en richt zich op het verder ontwikkelen van nieuwe applicaties.

Klik hier voor een demo van SamPrep (wmv formaat, 5.5 MB, 1 minuut 40).

08 januari 2007

Maandag 8 januari 2007

Persvoorlichting
M.J.M. (Maarten) Lörtzer
T 015 269 49 75

J. (June) Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35
E pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA Delft