BredeSchoolNet


Nieuwe afspraken kwaliteit kinderopvang

Ondernemers en ouders in de kinderopvang hebben nieuwe afspraken gemaakt over kwaliteit in de kinderopvang, met een hernieuwd Convenant Kwaliteit.

Er was al een Convenant Kwaliteit. Dat stamde uit 2004. Er stonden afspraken in over de basiskwaliteit waaraan de kinderopvang moet voldoen. Voor 2007 en verder is dit convenant op onderdelen verbeterd.

In het hernieuwde Convenant Kwaliteit is bijvoorbeeld afgesproken dat alle ondernemers een meldcode invoeren voor kindermishandeling. Bij het vermoeden van kindermishandeling zijn er nu duidelijke richtlijnen over hoe te handelen. Daarnaast zijn de afspraken over pedagogisch beleid en handelen verduidelijkt en zijn er heldere afspraken gemaakt over het aantal kinderen in relatie tot het aantal leidsters.

In 2006 is de werking van het convenant geëvalueerd, wat tot aanpassing heeft geleid van een aantal afspraken. Partijen zien dit Convenant als het fundament voor verdere verbeteringen voor de komende jaren; ze hebben daarom afgesproken de komende tijd met elkaar in gesprek te gaan over mogelijkheden tot verdergaande kwaliteitsafspraken op basis van actuele ontwikkelingen.

Het hernieuwde convenant wordt van kracht per 1 januari 2007 en is verplicht voor de ondernemers die zijn aangesloten bij de Branchevereniging Ondernemers in de Kinderopvang en de MOgroep Kinderopvang. De Minister heeft toegezegd dat hij de Beleidsregels Kwaliteit kinderopvang zal aanpassen op basis van dit hernieuwde convenant; daardoor zullen de nieuwe regels voor alle aanbieders van kinderopvang van kracht worden.

Partijen bij het convenant zijn: BOinK (belangenvereniging van ouders in de kinderopvang), de Branchevereniging Ondernemers in de Kinderopvang en de Maatschappelijk Ondernemers Groep, brancheorganisatie voor de kinderopvang (MOgroep Kinderopvang).