Gemeente Soest

Lange Duinen groter

Datum: 08/01/2007

Kodakterrein terug naar de natuur

Als gevolg van besluitvorming in 2004 in het kader van het project 'Hart van de Heuvelrug' heeft de gemeente Soest met financiële steun van de provincie Utrecht het voormalige zogeheten 'Kodakterrein' nabij Soestduinen aangekocht.

Dit nu nog bebouwde terrein ligt als een eiland midden in de ecologische hoofdstructuur en wordt daarom teruggegeven aan de natuur. De gebouwen op het 'Kodakterrein' worden binnenkort gesloopt en daarna wordt de bodem gesaneerd. In het najaar van 2007 wordt het terrein ingericht ten behoeve van de natuur.

Start sloopwerkzaamheden

De sloop start in de tweede week van januari 2007 en neemt samen met de bodemsanering enkele maanden in beslag. De gemeente Soest gaat vervolgens in samenspraak met de provincie het terrein inrichten om het terug te geven aan de natuur.

Hiermee wordt het natuurgebied van de Lange Duinen een stuk groter. Het gaat om ruim 6 ha, dat eigendom is geworden van de gemeente Soest. De aankoop en de inrichting vinden plaats in het kader van het project 'Hart van de Heuvelrug'.

De provincie Utrecht heeft de aankoop van de grond voorgefinancierd. Uiteindelijk worden de kosten terugverdiend uit bouwprojecten elders in Soest (o.a. Apollo Noord).

In januari 2008 wordt ook het aangrenzende grondgebied, waar nu het Jessurunkamp staat, eigendom van de gemeente. Defensie zal eind 2007 dit kamp verlaten. Ook dit terrein wordt teruggegeven aan de natuur.

Samenwerking

Hart van de Heuvelrug bestaat uit de provincie Utrecht, de gemeenten Soest, Zeist, De Bilt, Leusden en Amersfoort, de ministeries van Defensie, Financiën (Domeinen), V&W (Rijkswaterstaat Utrecht) en VROM, het Utrechts Landschap, de Kamer van Koophandel Utrecht, ProRail en de zorginstellingen Abrona, Reinaerde en Altrecht.

© 2004-2006 Gemeente Soest - Disclaimer