Minder en selectiever inspecteren in de horeca in 2007
"De goede horeca-ondernemer wordt in 2007 minder vaak gecontroleerd, de slechte juist meer en strenger." Dat stelt André Kleinmeulman, inspecteur-generaal van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vandaag bij de opening van de Horecava in Amsterdam.
Minder toezichtslast
Hij overhandigde daar het eerste rijksjaarplan horeca aan Jeu Claes, directeur van Koninklijk Horeca Nederland. Dit jaarplan geeft aan hoe drie rijksinspecties, de Arbeidsinspectie, de VROM-inspectie en de VWA, hun controles in de horeca bundelen. Daardoor komt er zo veel mogelijk één inspecteur namens de drie diensten. De toezichtslast neemt daarmee flink af. Dit is een project in het kader van het programma Eenduidig Toezicht waarin de samenwerkende rijksinspecties bouwen aan minder, beter en duidelijker toezicht.
Dit jaar wordt ook onderzocht of deze vorm van samenwerking mogelijk is met de controlerende instanties van gemeenten. De toezichtslast is daarmee nog verder te verlagen.
Eén aanspreekpunt
Ook is er vanaf nu één aanspreekpunt. Ondernemers kunnen met vragen en opmerkingen over het toezicht terecht op het inspectieloket, te vinden onder www.inspectieloket.nl.
Op het gebied van vergunningen is er een vernieuwd bedrijvenloket te vinden op internet. Hierin is voor de horeca een aparte portal gemaakt. Alle regels en acties rond het starten, vergroten of voortzetten van een bedrijf zijn te vinden op www.bedrijvenloket.nl.
Voedsel en Waren Autoriteit