Siemens

Persbericht

0701.877

Den Haag, maandag 8 januari 2007

Primeur: Profibus-PA druktransmitter met SIL2 failsafe-functies

Siemens brengt als eerste leverancier Profibus-PA druktransmitter op de markt met SIL2 failsafe-functies

Siemens heeft met de Sitrans P DSIII als eerste leverancier een failsafe druktransmitter op de markt gebracht voor failsafe data-overdracht via de veldbus Profibus-PA. Uniek aan deze transmitter is dat de data-overdracht geschikt is voor failsafe applicaties volgens SIL 2 conform de voorschriften IEC 61508/IEC 61511-1. De druktransmitter is gebaseerd op de bestaande standaarduitvoering, die hiertoe is uitgebreid met een Profisafe-driver. De Sitrans P DSIII is voor het meten van relatieve druk, absolute druk, drukverschil, doorstroming en niveau. Met de nieuwe druktransmitter is voor het eerst een meetwaarde-omvomer voor druk leverbaar, die de gemeten waarde als failsafe signaal via Profibus-PA kan overdragen.

De druktransmitter wordt bij failsafe applicaties met data-overdracht door middel van Profibus-PA aangesloten op een Simatic S7-400F. Deze controller verzorgt in geval van storing het uitschakelen met behulp van bijvoorbeeld een elektropneumatische klepstandsteller Sipart PS 2 PA. Wanneer men dit gedeelte van de installatie redundant uitvoert, wordt zelfs het veiligheidniveau SIL 3 bereikt. Hierbij worden de gemeten waarden door redundant geplaatste apparatuur bepaald. De verkregen signalen uit de druktransmitters worden langs verschillende wegen overgedragen en intern in de controller met elkaar vergeleken.

De gebruiker kan de Sitrans P DSIII configureren met het softwarepakket Simatic PDM. Dit universele Process Device Management-pakket van Siemens is voor gebruik bij een breed spectrum procesinstrumenten. In eerste instantie wordt de druktransmitter opgestart als Profibus-PA-apparaat. Daarna activeert men de veiligheidsfuncties van het Profisafe-profiel. De bestanden en de drivers die men hiervoor nodig heeft zijn te downloaden van de website www.siemens.com/sitransp. Op deze site is eveneens het handboek voor failsafe applicaties te vinden.

In een Simatic-omgeving is het PDM-pakket te integreren in de engineeringssoftware Simatic Step 7 en in de engineeringsomgeving van het process control system Simatic PCS 7.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Laurens Spijkers
Tel: (070) 333 4221
E-mail: laurens.spijkers@siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/persinfo

Digitaal beeldmateriaal is te downloaden van: www.siemens.com