Gemeente Beuningen


8 januari: start verkeersomleidingen via tijdelijke bruggen in Weurt De tijdelijke bruggen zullen vanaf maandag 8 januari 2007, in gebruik worden genomen. Al het verkeer (fietsers, voetgangers, autoverkeer en openbaar vervoer) wordt vanaf 8 januari 2007 nabij de sluis Weurt via de tijdelijke bruggen omgeleid. Het vrachtverkeer wordt via de A73 en de Neerbossche brug omgeleid. Het verkeer zal tot de zomer 2007 van deze omleidingroute gebruik moeten maken. Daarna komt er een andere omleidingroute.

Een veilige brug
Het aanleggen van de tijdelijke bruggen is in de afgelopen periode niet voorspoedig verlopen. Problemen bij de montage van de bruggen zijn de oorzaak van de vertraging. Om ervan verzekerd te zijn dat de omleidingroute op 8 januari 2007 veilig is en in werking kan worden gesteld, is de afgelopen weken alles nauwkeurig geïnspecteerd. Tot 8 januari worden nog enkele aanvullende maatregelen getroffen om de veiligheid voor de weggebruikers te optimaliseren. In de eerste week van januari worden de omleidingborden teruggeplaatst. De borden werden tijdelijk weggehaald om ze voor vandalisme te behoeden.

De duur van de omleidingen blijft gehandhaafd
Op 6 december 2006 is de toegankelijkheid van de brug getest. Hiervoor hebben proefritten plaatsgevonden met lijnbussen en brandweervoertuigen. Uit deze proef is gebleken dat de toegankelijkheid van de brug voldoet en de verkeersafwikkeling ook bij ontmoetingen van bussen zonder problemen plaats kan vinden.

Aanvullende maatregelen om de veiligheid te vergroten De gemeente Nijmegen heeft een nauwkeurige inspectie gedaan naar de bouwkundige en verkeerskundige aspecten van de tijdelijke brug. De tijdelijke bruggen voldoen aan de bouwkundige richtlijnen en zijn daarmee veilig. Er is besloten tot een aantal kleinere aanpassingen, waaronder: de leuningen voor de fietsbrug worden verhoogd naar 110 cm en aan de binnenzijde voorzien van gaas en in de bochten worden schrikhekken geplaatst om de fietsers attent te maken op een scherpe bocht. Bij gladheid zal de roostervloer van de fietsbrug worden geborsteld.

Ingebruikname tijdelijke bruggen vanaf 8 januari 2007 Op 8 januari 2007 wordt vanaf 06.00 uur het autoverkeer via de tijdelijke bruggen omgeleid. Datzelfde geldt ook voor de fietsers en voetgangers. Voor fietsers is een kleurenflyer - waarop de omleiding is ingetekend - gratis beschikbaar en op te vragen via Loket Maaswerken, via www.bruggenweurt.nl en de gemeente Beuningen en Nijmegen.
Ook het openbaar vervoer gaat vanaf 8 januari 2007 vanaf 06.00 uur via de tijdelijke bruggen rijden. Om zo min mogelijk hinder voor de busreizigers te veroorzaken, zijn hiervoor de dienstregelingen aangepast. Op www.novio.nl, www.hermes.nl en bij het informatieloket op het Centraal Station in Nijmegen is de exacte dienstregeling te raadplegen.

Sloop van de vaste brug
Om de stremming voor de scheepvaart zo kort mogelijk te houden en de uitvoeringsduur van het totale project zoveel mogelijk te beperken is ervoor gekozen om de vaste brug die over de westkolk loopt, eerst op te vijzelen en op de wal te leggen en daar te slopen. Dit in tegenstelling tot de eerder voorgenomen werkwijze om de brug boven het water te slopen. Hiermee wordt de stremmingduur voor de scheepvaart met een week bekort. De oostkolk wordt gestremd van 21 januari t/m 27 januari 2007. De westkolk wordt gestremd van 15 t/m 19 januari 2007.

Omleidingroutes nauwkeurig volgen
Na ingang van de omleiding zal Rijkswaterstaat samen met de gemeenten de verkeersdoorstroming een week lang nauwkeurig volgen. Indien nodig worden er dan nog aanpassingen aan de omleidingroute doorgevoerd. Het autoverkeer wordt vanaf de Van Heemstraweg via de West-Kanaaldijk over de tijdelijke bruggen geleid. En vanuit de richting Nijmegen via Energieweg, Scheepvaartweg en de Nijverheidsweg. Voetgangers en fietsers gaan via de Sportlaan richting de West-Kanaaldijk over het sluiscomplex en aan de andere kant langs de Oost-Kanaaldijk naar de industrieweg.
Het vrachtverkeer wordt omgeleid via de A73 - Neerbosschebrug - Energieweg.

Deze omleidingroute tot zomer 2007
Deze omleidingroute blijft tot de zomer van kracht. Daarna wordt het verkeer vanuit Beuningen naar de tijdelijke bruggen geleid via de Nieuwe Pieckelaan en de Hogelandseweg. De opgelopen vertraging leidt niet tot een langere omleidingsduur. Het project zal wel later worden opgeleverd. De nieuwe brug over de sluis Weurt is medio februari 2008 klaar en dan worden de oude verkeersroutes weer hersteld.