Ingezonden persbericht

Reporter: Overgewicht bij jongeren

Uitzending zondag 7 januari 2006, 22.05 uur op Nederland 3
(Herhaling dinsdag 9 januari 2006, 09.40 uur op Nederland 2)

Volgens het Ministerie van Volksgezondheid was in 1980 was 1 op de 15 kinderen te dik. Nu is dat 1 op de 5. Hoe is deze vetzuchttsunami ontstaan?

Meer over dit onderwerp op opvoedportal opvoedendoejezo.kro.nl. Een interview met Jaap Seidel, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit. Verder een interactieve test waarin je kunt kijken of je gezin verantwoord beweegt en eet. Tenslotte een onderzoek in Maastricht waar wordt gekeken in hoeverre leefgewoonten van gezinnen verband houden met hun (over)gewicht.

Een programma van Dirk Schouten (KRO).

We brengen ze 's ochtends per auto naar school. We geven ze overbodige tussendoortjes mee. En we geven ze zakgeld, zodat hun lunch bestaat uit een gekochte zak chips of koeken. En thuis zetten we ze voor een PC of TV scherm met een glas fris. Onze kinderen. Ze worden steeds dikker. Volgens het Ministerie van Volksgezondheid was in 1980 was 1 op de 15 kinderen te dik. Nu is dat 1 op de 5. Hoe is deze vetzuchttsunami ontstaan? Wat zijn de medische en psychische gevolgen voor kinderen? Hoe kunnen we het oplossen? En natuurlijk: wie is verantwoordelijk?

Wilt u weten of uw kind te dik is?

Op de sites van het voedingscentrum en van de Nederlandse Hartstichting kunt u de BMI (Body Mass Index) van uw kind berekenen. De BMI bereken je door het gewicht en de lengte in te voeren. De BMI is een manier om op grond van de lengte en het gewicht van een persoon te bepalen of deze overgewicht heeft.

Wilt u weten of uw kind gezond eet?

Op deze site kunt de calorieënbehoefte van uw kind per dag berekenen. Die is afhankelijk van leeftijd, gewicht, lengte en hoe actief uw kind is. Vervolgens kunt u bij het Voedingscentrum kijken wat de voedingswaarde van verschillende producten is. Bij de Nederlandse Hartstichting leggen ze uit hoeveel minuten u moet bewegen om de calorieën van voedingsmiddelen te verbranden.

De obesitas-experts in de uitzending

Olga van der Baan is kinderarts op Heideheuvel, een kliniek voor kinderen met obesitas.

Willem van Mechelen is hoogleraar sociale geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tevens is hij bedrijfsarts en voormalig leraar lichamelijke oefening.