Gemeente Haaren



* Nieuwjaarsbijeenkomst

* Plaquette pastoor Janssens


* Nieuwjaarsbijeenkomst

Het deed ons goed dat zovelen acte de présence gaven op de nieuwjaarsbijeenkomst van zondag 7 januari in het gemeentehuis.

De reacties die we kregen wijzen erop dat de combinatie van deze bijeenkomst en de huldiging van de vrijwilligers van het jaar een hele goede is. Gehuldigd tot vrijwilliger van het jaar 2006 werden: mevrouw Rian Moonen- Vugts uit Biezenmortel vanwege de mantelzorg die zij verleent, de heer Jos Schellekens uit Helvoirt vanwege zijn verdiensten op het gebied van maatschappelijke dienstverlening, de heer Jan van Gerven uit Esch vanwege zijn verdiensten in de sportsector en mevrouw Ine Copal uit Haaren vanwege haar werk op het sociaal culturele terrein.

Telkens weer is het voor ons een goede gelegenheid om eens extra aandacht te schenken aan die grote groep mensen die zich inzet voor de medemens, op allerlei terrein. De inzet die de gehuldigden geven als mantelzorger, aan de voetbalclub, de harmonie of de ouderenvereniging is groots te noemen. Wij kunnen mede door de inzet van de vrijwilligers onze kinderen en kleinkinderen iets heel belangrijks meegeven: het gevoel deel te mogen nemen aan een samenleving waar ze echt bij horen.

Daarom, vrijwilligers nogmaals proficiat; en tegen alle aanwezigen: fijn dat u er ook deze keer weer was.

Het College van Burgemeester en Wethouders.

Naar boven


* Plaquette pastoor Janssens

Borstbeeld pastoor Janssens van Calmphout.JPG
Bij de Oude Toren in Haaren staat onder andere het borstbeeld van pastoor Petrus Janssens van Calmphout.

Pastoor Janssens was van 1566 tot 1572 pastoor in Haaren. In 1572 werd de pastoor door rondtrekkende Geuzen vermoord in zijn pastorie aan t Eind in Haaren.

Kunstenaar Ton Buijnsters vond zijn inspiratie voor het bronzen borstbeeld in twee portretten die in de Sint Lambertus Kerk hangen. Van het borstbeeld werden ook plaquettes gemaakt. Het laatste exemplaar van deze plaquette is onlangs door mevrouw Buijnsters geschonken aan de gemeente Haaren. In de hal van het gemeentehuis staan vier vitrinekasten, die elk gedenkwaardige voorwerpen bevatten van de voormalige gemeenten Esch, Haaren en Helvoirt en van het dorp Biezenmortel.

De plaquette van Pastoor Janssens zal een plaatsje krijgen in de vitrine van het dorp Haaren.

Bij de Oude Toren zal, op de sokkel waar de buste van pastoor Janssens op staat, een plaatje met gegevens worden aangebracht.

Naar boven