Gemeente Halderberge


Alles over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)

uitgebreide informatie

Langer zelfstandig voor jezelf kunnen zorgen, meer en beter kunnen deelnemen aan onze maatschappij en meer zorg voor elkaar hebben. Kortom: meer zelfredzaam worden. Om dat te bereiken is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in voorbereiding. Deze nieuwe wet is hierbij een hulpmiddel , De gemeente krijgt een grote rol in de coördinatie van de hulp en ondersteuning. Dit alles gebeurt straks niet meer vanuit het aanbod van zorg, maar juist vanuit de hulp- of ondersteuningsvraag van de mensen die het nodig hebben. Dat betekent maatwerk, waardoor mensen juist die hulp krijgen die hen in staat stelt beter te kunnen functioneren. Dit soort maatwerk vraagt om een andere aanpak, een andere manier van zorg aanbieden, dan we tot nu toe gewend zijn.

De uitgangspunten van de Wmo

De totale kosten van de zorg in Nederland zijn de afgelopen jaren sterk gestegen en nemen de komende jaren nog verder toe. Dat komt omdat er de komende jaren steeds meer ouderen komen en omdat de ouderen steeds ouder worden. Om de zorg betaalbaar en op peil te houden is het kabinet bezig om het zorgstelsel zo te veranderen, dat ook in de toekomst iedereen de zorg kan blijven ontvangen waaraan hij behoefte heeft. Een van de onderdelen van de stelselherziening is de invoering van de Wmo. Hoewel er onderdelen van de huidige AWBZ overgaan naar de Wmo, is de Wmo geen zorgwet, maar vooral een wet die gemeenten de verantwoordelijkheid geeft om ervoor te zorgen dat iedereen actief deel kan nemen aan de samenleving. Ook mensen die dat op eigen kracht niet kunnen.

Meedoen is dan ook de kortst mogelijke samenvatting van de Wmo.

'Meedoen' is het devies van de Wmo. Meedoen over de volle breedte van de Nederlandse bevolking:

jong en oud, ongeacht iemands maatschappelijke of economische positie, ongeacht beperkingen. Voor veel mensen is deelnemen aan de samenleving en zich inzetten voor anderen een vanzelfsprekendheid.

Soms lukt dat meedoen niet op eigen kracht. Dat kan zijn omdat burgers de weg niet weten, de regie kwijt zijn, problemen hebben met het opgroeien of opvoeden van hun kinderen. Soms gaat het om mensen die zelf de hulpverlening niet weten te vinden: ouderen in een isolement, mensen die zich schamen zorg te vragen of mensen die geen zorg willen vragen, terwijl ze dat eigenlijk wel nodig hebben (zorgwekkende zorgmijders). Anderen hebben enige mate van ondersteuning nodig, omdat ze sommige dingen vanwege een beperking niet zelf kunnen. Mensen indien nodig ondersteunen in hun bijdrage aan de samenleving, het herstellen van de zelfredzaamheid, mensen toerusten om maatschappelijk te participeren, dáár gaat het om.

Dit doel, meedoen, wil het kabinet bereiken door de zorg en ondersteuning aan mensen die dat nodig hebben op een andere manier te regelen. Er is een krachtige sociale structuur nodig, waar zelforganisatie, maatschappelijke binding en eigen verantwoordelijkheid een belangrijke plaats innemen.

Daarvoor is een samenhangend beleid nodig op alle beleidsterreinen die met de WMO samenhangen: op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, wonen, en welzijn.

De Wmo-Klankbordgroep

De gemeente Halderberge bereidt zich voor op de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Om het te formuleren beleid zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en behoeften van de burgers (de vraagzijde) is het van belang dat de gemeente hier goed inzage in krijgt. Om dit te bereiken, is er een WMO-Klankbordgroep ingesteld.

De klankbordgroep dient een goede afspiegeling te zijn van de Halderbergse bevolking. Daarom nemen vanuit diverse geledingen vertegenwoordigers deel aan deze klankbordgroep. Voor een overzicht van de deelnemende instellingen en hun vertegenwoordigers kunt u de deelnemerslijst bekijken.

De klankbordgroep heeft nog een tijdelijk karakter. In een later stadium zal de gemeente bezien op welke wijze de burgerparticipatie definitief wordt geregeld.

raadsvoorstel sept. 2006
notitie behorend bij raadsvoorstel
toelichting op de modelverordening voorzieningen verordening
communicatieplan
visie loket

Berichttype Nieuws
Mutatiedatum 18/12/2006