Gemeente Sittard-Geleen

embargo tot 18.30 uur

Nieuwjaarsspeech burgemeester Cox

3 januari 2007

Dames en heren,

Namens het gemeentebestuur van Sittard-Geleen heet ik u van harte welkom op onze traditionele nieuwjaarsontvangst. Velen van u hebben we inmiddels al persoonlijk de hand gedrukt, maar ik wil u allen, vanaf deze plaats en namens het bestuur van Sittard-Geleen, nogmaals een goed en gezond 2007 toewensen.

Vandaag gaan we gezamenlijk met 96.427 inwoners, zo'n 200 minder dan de beginstand van het afgelopen jaar, een stap zetten in een volgende fase van ons leven. De gemeente Sittard-Geleen is inmiddels zes jaar geworden en, uiteraard met verwijzing naar de periode dat ik de eerste stappen zette, dit betekent dat we naar de grote school mogen. Nieuwe uitdagingen, echte vakken. We hoeven niet meer op te kijken naar die van de grote school, we zijn ons er van bewust dat we er immers nu echt deel van uitmaken. We worden niet meer beziggehouden, maar we worden uitgedaagd om de geboden kansen te grijpen. Sittard-Geleen is in beweging, Sittard-Geleen, dames en heren, is een gemeente die haar potenties steeds beter gaat benutten. Voortdurend. Sittard-Geleen is een dynamische stad, alles stroomt hier, alles beweegt. Sittard-Geleen is een verzameling van verschillende culturen die beseffen dat alleen samen de gemeente zich kan blijven ontwikkelen. Een stad ook die durft, een stad met een groeiende ziel, een stad ook waarbinnen mensen wonen en werken die lef laten zien. Ik ben er van overtuigd dat we kunnen constateren dat we de goede kant opgaan. Er wordt flink geinvesteerd en uitstekend gepresteerd. Ik noem een aantal voorbeelden:


- Timmerbedrijf van der Linden wint de innovatieprijs van MKB-Nederland;
- Sabic, uitgeroepen tot het petrochemisch bedrijf van het jaar, opent het hoofdkantoor: een juweeltje. Ik kan me niet voorstellen dat hiervan geen stimulans uitgaat in de richting van nieuwe investeerders;
- Maurice Mentjens wint in 2005 en 2006 de landelijke designprijs;
- Er is geweldig geinvesteerd in de infrastructuur, de bereikbaarheid is merkbaar verbeterd en zal verder verbeterd gaan worden;
- Het nieuwe ziekenhuis krijgt steeds meer vorm, prachtig;
- In het centrum van Geleen wordt weer stevig getimmerd;
- Het Trevianum en Dacapo scoren weer zeer hoog en leveren 'excellent' onderwijs;
- We scoren goed op het vlak van veiligheid en veiligheidsbeleving;
- Wat denkt u van het vernieuwend zorgconcept dat in Hoogveld wordt uitgebouwd;
- We ervaren dagelijks dat de innovatieve bedrijvigheid binnen onze gemeente duidelijk aan kracht wint, de DSM-campus zal zondermeer stimulerend werken;
- Samen met de provincie en ook met het LIOF constateren we dat de logistieke bedrijvigheid op het punt staat enkele grote stappen voorwaarts te zetten. Sittard-Geleen beschikt over een aantrekkelijk investeringsklimaat.
- De samenwerkende handbalverenigingen hebben aangetoond een prachtig evenement als de Limburgse Handbal Dagen te kunnen organiseren

Dames en heren, een beperkt aantal voorbeelden, ik twijfel er niet aan dat u uit uw eigen omgeving er een heleboel aan kunt toevoegen. In die paar maanden die ik nu werkzaam ben in de gemeente Sittard-Geleen, ben ik inmiddels heel wat mensen tegengekomen die trots vertellen over hun wijk of dorp, over de verenigingen waarvan ze deel uitmaken, over de cultuur, over het woongenot. Het zijn ook die mensen die enthousiast meedoen aan de stadsgesprekken, die als enthousiaste vrijwilligers de mouwen op willen stropen en die niets moeten hebben van de klaagzangen die regelmatig te horen zijn. Het zijn ook die mensen die met mij zich groen en geel ergeren aan al degenen die blijven omkijken en bij voortduring herhalen dat het vroeger veel beter was of die blijven schrijven over de fusiestad, terwijl we toch al meer dan 6 jaar Sittard-Geleen heten. Gemakzucht? Gebrek aan creativiteit? Zegt u het maar.

Dames en heren, ook in Sittard-Geleen heeft er wisseling van de wacht plaatsgevonden na de verkiezingen. Natuurlijk moeten mensen wennen aan de nieuwe positie, aan de gewijzigde verhoudingen. En ook ik heb moeten constateren dat in onze gemeente nog teveel gekeken wordt naar wie wat zegt in plaats van dat er geluisterd wordt naar wat er gezegd wordt. Maar toch: u hebt het misschien niet allemaal meegekregen, maar onze raad is unaniem in de opvattingen over de stadsvisie, unanimiteit was er ook over de grote binnenstedelijke projecten, over de nieuwe locatie van Hogeschool Zuyd alsmede over de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Grote projecten die voor de deur staan en die inspirerend kunnen werken naar de toekomst toe. Als we onze rol als regisseur in de stad willen waarmaken dan zullen we moeten groeien, dan zullen we de aankomende periode ook daadwerkelijk aan onze inwoners moeten duidelijk maken dat we op de grote school zitten. Alleen dan zijn we voldoende geëquipeerd om de dynamiek die merkbaar aanwezig is binnen onderwijsinstellingen als Leeuwenborgh, Dacapo, de beide hogescholen , binnen Orbis, bij DSM, bij Sabic, in het gehele mkb, eigenlijk in de gehele gemeente, te helpen vertalen in concrete handelingen. Een dergelijke inspirerende en stimulerende houding past bij het nieuwe college en de nieuwe raad.

Dames en heren, ik heb het al eerder gezegd Sittard-Geleen is een stad in beweging, is een dynamische stad met veel potentie. We vormen het economisch hart van Zuid-Limburg. Het gemeentebestuur is zich er van bewust dat we veel zaken gezamenlijk met onze directe buren in de Westelijke Mijnstreek en aan de andere kant van onze landsgrenzen, moeten oppakken. Maar ook die schaal is veel te beperkt om enige rol van betekenis te kunnen spelen op nationaal of europees niveau. Samenwerking binnen Tripool-verband met Heerlen en Maastricht is een must! Het gezamenlijk met de Provincie invulling geven aan de strategische agenda moet als een uitdaging gezien worden. En als deze agenda verder met het bedrijfsleven en de kennisinstellingen ingevuld wordt, dan is er echt sprake van een zelfbewuste regio; waar partijen elkaar gemakkelijk weten te vinden en elkaar aanspreken op elkaars verantwoordelijkheden. Perspectief genoeg dus.

Alleen al hierom mogen we 2007 een uitdagend jaar noemen. Maar er is meer: we moeten onze meerjarenbegroting dit voorjaar op orde krijgen. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden, die ongetwijfeld pijn zullen gaan doen. Verworvenheden zullen ter discussie gesteld worden, doodgewoon omdat anders er nooit sprake zal zijn van een sluitende meerjarenbegroting. Er is politieke moed voor nodig om met voorstellen te komen. Met een defensieve houding gericht op het voorkomen van bezuinigingen komen we er niet. Bovendien vormt een sluitende begroting een voorwaarde om alle plannen die voortvloeien uit de unaniem geaccordeerde stadsvisie uit te voeren. Een sluitende begroting geeft ook de mogelijkheid om aan iedereen in onze stad de mogelijkheid te bieden om aan het maatschappelijk leven deel te nemen en te wonen in een wijk of dorp waar een aantrekkelijk en veilig woon- en werkklimaat is. Een sluitend meerjarenperspectief is eveneens van belang om ook de stad in fysieke zin in orde te krijgen. Of het nu in Obbicht of in Munstergeleen is: opgelopen achterstanden dienen weggewerkt te worden. Een stad bovendien waar plaats is voor iedereen en die het tot haar verantwoordelijkheid rekent om maatschappelijke uitsluiting vanwege het ontbreken van welk perspectief dan ook tegen te gaan. We moeten oog hebben voor de kwetsbaren in onze gemeente. Dat is ook Sittard-Geleen !

2007 wordt dus een mooi en uitdagend jaar. Ik ben optimistisch. Ik geloof vast en zeker dat dit ook het jaar wordt van nieuwe perspectieven voor Nedcar, ook dan wordt bewezen dat goede bestuurlijke verhoudingen met Provincie en Rijk vruchten afwerpt. Ik vertrouw daarnaast ook op een succesvolle voortzetting van het stadsvernieuwingstraject in Stadbroek, ik herinner u aan het succesvolle traject met bewoners van de Lindenheuvel over hun toekomst. Ik raad u eens aan om met bewoners van Sanderbout te praten: betrokkenheid, bevlogenheid, direct, maar vooral ook vertrouwen in de toekomst uitstralend. Hetzelfde geldt onmiskenbaar voor de inwoners van de diverse dorpen: trots op hun woonplaats, trots op de prestaties die in de kleine gemeenschappen door harmonieen of sportverenigingen worden geleverd. Het zijn deze mensen die mij inspireren: zij praten vooral over kansen en mogelijkheden en hebben geen zin om over bedreigingen te praten, laat staan dat ze bij de pakken neer gaan zitten. Deze mensen verwachten veel van ons, vooral durf en lef. Het is aan ons om dat vertrouwen niet te beschamen.

Dames en heren, met u begin ik aan het eerste jaar van de grote school. We zullen elkaar hopelijk nog vaak tegenkomen, elkaar inspireren en stimuleren. Mijn rol zal die vooral van verbinder en bruggenbouwer moeten zijn. U uitnodigend om bij te dragen aan de ontwikkeling van onze piepjonge stad, met weinig verleden maar met een gouden toekomst. Ik nodig u gaarne uit om daar allemaal een steentje aan bij te dragen.

Samen met zeker één van de raadsleden ben ik fan van Rowwen Heze. In mijn eigen noordlimburgs dialect zingen ze over vechte, valle en opstoan.

Altied, wat ge ok dut
Blief 't vertrouwe beware
Vergeate, verloate, bedroage of blut
Noeit mier d'n hoap loate vare
Hand an de ploeg, ik kreeg wat ik vroog
De rug recht, de schouders d'r onder
Neet zeure, begin, 't het genne zin
Ge wacht tevergeefs op 'n wonder

Ik wens u nogmaals een goed en gezond 2007.


---- --