Gemeente Meppel


Postbus 501
7940 AM Meppel
Stadhuis Grote Oever 26
tel. (0522) 850500

Nieuwjaarstoespraak 2007 (2-1-2007)

De Burgemeester van Meppel, de heer Mr. Joh.C. Westmaas, heeft 2 januari 2007 zijn nieuwjaarsrede uitgesproken tijdens de receptie van de Raad en Burgemeester & Wethouders in Schouwburg Ogterop:

"Het begin van het jaar is het moment voor goede voornemens, voor een vooruitblik. Dat geldt voor gewone mensen, zoals wij. Voor de overheid geldt dat natuurlijk niet. De overheid regeert en ziet van nature vooruit. Het hele jaar. Soms lijkt de overheid gefixeerd op het nieuwe, het andere. Het oer-Nederlandse gezegde: Doe maar gewoon ... kan toch niet van toepassing zijn op de vele hoogdravende discussies over verre horizonten. Blijkbaar is de toekomst vaak interessanter dan het heden. Het ideaal is nog te maken. We zijn beter in plannen, dan in uitvoeren en beheren.

Gelukkig heeft de Gemeenteraad van Meppel het afgelopen jaar ingestemd met een uitvoeringsprogramma. Dat getuigt van gezond zelfvertrouwen. De titel van het programma bewijst dat nog eens extra. Mee(r) doen met Meppel. Dat betekent dat het wel goed zit met onze gemeente. De basis is prima en we kunnen er samen alleen maar meer van maken. Een gemeente waar we ons thuis voelen, een gemeente die ons, maar ook anderen veel te bieden heeft. Dat durven we best uit te dragen. Wij vinden onze gemeente de moeite waard. Wij willen vooruit denken. Wij willen mensen die dat nodig hebben ondersteuning geven en iedereen laten leven in zoveel mogelijk veiligheid. Een gemeente waarin de mening van iedereen ook telt. Een gemeente waarin keuzes worden gemaakt. Een gemeente die wil presteren om welzijn en welvaart voor - maar ook met - haar inwoners ook in de toekomst te realiseren.

Daar zullen we samen aan werken. Of we dat samen gaan doen, daar twijfel ik niet aan. We doen dat immers al sinds mensenheugenis. Het zorgen voor een samenleving zit ons in de genen. Het is onze manier om ook moeilijke tijden te overleven. Weten dat we er samen voor staan. Weten dat we er samen altijd weer uitkomen. Dat is ook het afgelopen jaar gebleken. Natuurlijk er waren tegenstellingen in belangen, verschillen van mening, moeilijkheden, zakelijk en privé, maar we hebben steeds kunnen leven, werken en wonen vanuit de overtuiging dat we veel gemeen hebben en dat we samen voor Meppel staan. Dat durven we ook uit te stralen op belangrijke momenten in het leven. Laten we dit jaar die menselijke warmte nog eens wat vaker tonen! De samenleving heeft er altijd nood aan. En weet u: aandacht is een cadeautje dat u en ik altijd bij ons hebben.

Met u wil ik even terugkijken op het jaar 2006 om vandaar met u spreken over wat we van elkaar mogen verwachten; op welke houding en welk gedrag we elkaar kunnen aanspreken in 2007.

Wat waren de dingen die ons bezighielden het afgelopen jaar, oftewel wat waren de krantenkoppen over Meppel in 2006?

U herinnert zich net als ik

de grote plannen:

-Het Vledder

-Kromme Elleboog

-Nieuwveense Landen

de strijdpunten:

-Stad en Esch

-Heijmans

de bijna onoplosbare problemen

-Randweg - Rondweg (zuidelijke ontsluitingsweg)
-Berggierslanden (de modderige en donkere toegang)
-de toegang tot Danninge Erve Zuid

-kunstgrassportvelden

-De Schalle

-de woonschepen

-de plaats van het beeld van de stadsomroeper op De Wheem

de instellingen die nu eens positief, dan eens minder vrolijk werden belicht:

-ziekenhuis

-cultureel centrum

-college(vorming)

de natuurverschijnselen

-de te hete, te natte en te lange zomer

-schimmel in het gemeentearchief

-luchtkwaliteit.

Maar 2006 was vooral het jaar van de vrijwilligers. Overal werden zij geprezen en nog meer gevraagd, met klem, met nadruk, met noodkreten. Gelukkig verschenen ze in veel gevallen, nog net op tijd. Wat zou er zonder deze steunpilaren van de samenleving van ons worden. Ja, Wethouder Van Dijk, zonder vrijwilligers geen sport, geen cultuur, heel wat minder toerisme en inzet voor het onderwijs. Sorry Wethouder Boumans, geen monumentale gevels, geen extra investeringen van de ware liefhebbers van onze stad. Excuseer me Wethouder Scheele, maar weg is uw welzijn met de menselijke maat. Neen de gemeentelijke overheid kan het niet alleen.

We hebben u allen â inwoners van de gemeente â nodig. U die welbewust hebt gekozen voor wonen of blijven wonen in deze gemeente. Wij verwachten van u dat u kiest voor uw stad, uw dorp, uw buurtschap, uw straat. Dat u zich daarin ook verantwoordelijk voelt voor de ander, zoals u dat ook van de ander verwacht en mag verwachten.

Wij koesteren al onze vrijwilligers. Meppel is van een ideaal formaat. We kennen elkaar en voelen ons met elkaar verbonden als in een dorp. Maar er is meer, er is die typisch stadse vrijheidsdrang, die parmantige eigenwijsheid, die ruimte geeft aan ondernemende geesten. Aan mensen die zich willen onderscheiden. Aan initiatieven die net even anders zijn, die kleur geven aan ons bestaan. Die onze gemeente aantrekkelijk maken voor anderen, maar natuurlijk in de eerste plaats voor onszelf, de inwoners. Die inwoners kunnen zoveel zelf, zijn zo positief overtuigd van zichzelf dat ze eigenlijk een gemeentelijke overheid op afroep nodig hebben.

De gemeentelijke overheid heeft in onze tijd toch al een rol die enkele generaties geleden was voorbehouden aan kerk en onderwijs. Of aan de dorpsdokter en de notaris. De te raadplegen wijze.

Gelukkig hebben we over wijsheid tegenwoordig allemaal een eigen mening. Ik geef u er een paar.

De gemeente mag en moet een voorbeeld voor ons allen zijn. Maar bestuurders ook weer niet belerend. De overheid moet vooral ook menselijk zijn. Maar weer geen mens van vlees en bloed. De overheid mag immers geen fouten maken. Maar mag ook niet te perfect zijn en zeker niet moraliseren. Ze moet dicht bij ons - mensen - staan. Als we het moeilijk hebben, als we feest vieren. In dat laatste geval graag met een kleine geldelijke bijdrage.

De overheid moet regels stellen, maar niet te streng handhaven, of juist strenger! We willen niet te veel regels. We willen dat de regels eindelijk eens worden nageleefd. Controle willen we. Maar niet teveel natuurlijk. En vooral niet onterecht.

Lees krantenkoppen, beschouw alle crises van het afgelopen jaar nog eens achteraf. Waar gaat het om? Vertrouwen we elkaar uiteindelijk wel? Geven we elkaar wel genoeg ruimte? Zijn we misschien bang voor elkaar? Maar we kennen elkaar toch, zou je zeggen? We weten alles van onze goede en slechte eigenschappen. Waarom willen we dan tijd verliezen met strijd, wantrouwen, naijver? Als we al die energie eens zouden inzetten voor onze buren, voor de stad, de gemeente. Dat zou toch iedereen en daarmee onszelf ten goede komen.

Waarom gunnen we elkaar, onszelf, dat goede leven niet? We hebben een mooie stad, we leven in een fraai landschap, in relatieve rijkdom. We beschikken over hulpmiddelen en voorzieningen als nooit tevoren. Waarom genieten we er dan zo weinig van? We willen natuurlijk niet zelfgenoegzaam zijn. Er zijn per slot van rekening altijd anderen die het minder hebben dan wij. Anderen die onze steun verdienen. Geen discussie nodig: die kunnen we zo helpen. Die mentaliteit is toch de onze. Dat zeggen we tenminste altijd. Aanpakken, de noden lenigen, de behoeftigen helpen. Waar wachten we nog op?

Zijn we verlegen? Aarzelen we uit schaamte? Zo geremd zijn we anders toch ook niet? Wat is er mis met onze plannen. We willen uitdragen dat we een mooie stad hebben. B&W en Raad hebben vastgesteld dat het ons aan weinig ontbreekt. Dat we trots mogen zijn op wat we hebben. Dat het hier en daar nog wat mag worden opgepoetst, maar dat het eigenlijk dik in orde is.

Dat we dit moois maar eens moeten gaan delen met anderen. Dat is pas democratisch! En nog economisch ook, want toekomstige generaties zullen ook aan het werk moeten kunnen. Niet in grote industrie. Dat hebben we lang gehoopt en gedacht. Maar die tijd is voorbij. Industrie op grote schaal breidt zich in West Europa niet uit. Wat we hebben en krijgen aan nieuwe industrie moeten we koesteren. Diensten hebben de toekomst. Voor particulieren en bedrijven. Gezondheidszorg is niet voor niets verreweg de grootste werkgever in onze regio. Onze fraaie omgeving is perfect ontsloten. Het is hier prima toeven. Onze omgeving werkt mee. Onze buren hebben het ook prima voor elkaar. Meppel is geen eiland. Gelukkig niet. Laten we elkaar versterken. Afstanden tellen niet in Nederland. Waarom zouden we elkaars kwaliteiten niet delen?

Prachtige stadjes aan de voormalige Zuiderzee, mooie dorpen in Drenthe en Overijssel, bossen, meren, heide, natuur en open landbouwgebieden. We zijn bevoorrecht en dat weten we.

Wat kunnen we onze omgeving bieden? Generaties lang komen ze al bij ons. Vanzelfsprekend. Voor winkels, de markt, het ziekenhuis, het NS-station. Zonder onze goede buren zouden we niet kunnen bestaan.

Wij willen leven in die menselijke maat. In zo'n overzichtelijke wereld. Waar we elkaar groeten, waar we een praatje kunnen maken op straat. Ach, af en toe willen we die grote wereld. Amsterdam in Meppel?

Leuk voor een paar dagen misschien, maar ook in een wereldstad bestaan verschillende dorpen.

Wandel door het centrum van uw stad en tel uw zegeningen. Die persoonlijke aandacht. Fiets door de omgeving en geniet van uw uitzicht. Van al die gratis extra's waar we nooit bij stilstaan. Beleef uw vrijheid. Vergeet die kleine ergernissen en draai het eens om. Tel alle positieve zaken eens op. Daar hoeft het niet eens mooi weer voor te zijn. Uw medemensen zijn door de bank genomen zo beroerd nog niet. Relax, met tijd voor elkaar. Ze staan u absoluut niet naar het leven. Als je het vraagt, staan ze klaar om je te helpen. Vaak steken ze zelfs ongevraagd een handje bij.

Willen we Meppel eigenlijk wel uitbreiden? Willen we al die toeristen wel? Jawel, maar dan wel in een groeitempo en omvang dat de waarden en kwaliteiten van onze gemeente niet doet verliezen. Groei is nodig om onze samenleving aan de draai te houden. Om voorzieningen op peil te kunnen houden. Om jongeren ook hier een toekomst te kunnen bieden. Om nieuwe ideeën te kunnen verwelkomen. Kijken we naar de regio, dan kunnen we dat. Zwolle, Ommen, Kampen, Steenwijk doen als wij. Wij plukken samen de vruchten van een jarenlange beheerste groei. Van een voortdurend versterken van de eigen structuur. Van een redelijk constante groei. Zelfs het noorden, waar het in het verleden soms moeilijk was, heeft nu prima groeipolen.

Om onze samenleving prettig te houden is het tempo aangepast aan het door ons gewenste tempo. Neen, Meppel heeft geen universiteit, geen enorm grote schaal, maar zijn steden van ons formaat niet de prettigste plaatsen om te wonen? De vaststelling van vorige week dat wij met onze werkwijze de meest dynamische gemeente van Drenthe zijn; én de onderscheiding als meest mkb vriendelijke gemeente in Drenthe geven aan dat wij met onze gemeente op het goede spoor zitten.

Voor dit jaar mogen we van elkaar verwachten dat we extra input aan onze samenleving zullen geven: met ideeën, maar vooral samen, met andere mensen. Integratie is ook in een kleinere gemeenschap best mogelijk. Misschien zelfs wel iets gemakkelijker. Als die gemeenschap iedereen er maar bij wil en kan betrekken. Om de hoek wil kijken of anderen de moderne tijd wel bij kunnen benen. Veel zorg om ouderen, zieken en anderen waarvan we soms bang zijn dat ze het niet redden. Respecteer de leefwijze, de keuzes en het denken van anderen. Wij kunnen niet gelijktijdig ook nog het leven van anderen leven. Dat mag en kan de overheid niet, maar ook wijzelf zullen vast moeten stellen dat dat niet veel vreugde brengt. Integratie is namelijk niet zomaar onze norm opleggen aan de ander, maar is juist ook luisteren naar de ander, naar zijn waarden en zijn normen. Om vanuit die kennis elkaar bij de hand te nemen om een begaanbare weg voor iedereen in deze samenleving te zoeken. Verdraagzaamheid is een groot goed, bepaalt mee de kwaliteit van de samenleving. Elkaar ruimte geven, geeft de kans dat de hele gemeenschap daarmee stapjes vooruit kan zetten. Stimuleren, vrijheid geven, niet gemakkelijk, maar daarom niet minder nodig. Niet teveel angst voor het nieuwe. Voor het verlaten van het oude. Veel daarvan is niet meer dan een gewoonte. Die kun je veranderen.

Laten we daar het komende jaar eens aan besteden. Oud inruilen voor nieuw.

Ga eens op ontdekkingsreis in uw eigen omgeving. Meldt uw ontdekkingen, leer ons uit uw waarnemingen. Laten we het samen nog leuker maken. Aandacht en onderhoud, fraai oppoetsen, glimmende juweeltjes zullen we zien: oude meesters komen onder het stof vandaan. Ze verdienen het. Meppel verdient het dat we er meer van maken, samen. Met het enthousiasme dat we als Meppel kunnen en willen uitstralen wordt deze gemeente als vanzelf een voorbeeld voor anderen als het gaat om het aan de gang houden van economische groei enerzijds en welvaart en welzijn van mensen anderzijds. Geloof in eigen kunnen, keuzes makend en ons ten volle bewust van onze omgeving Als we die houding keer op keer bekronen met klinkende resultaten voor inwoner en ondernemer, dat moet dat aanstekelijk werken voor hen die nu nog afwachtend aan de kant staan.

Kansen geven, aan onszelf, dat is misschien nog wel moeilijker dan het geven van kansen aan anderen. Kansen geven om zelf bij te dragen aan de gemeenschap om de samenleving te verbeteren. Dat vraagt creativiteit en veel positieve energie. Dat wens ik u toe. Laten we samen meer maken van Meppel in het jaar 2007.

Namens het gemeentebestuur wens ik u een gelukkig, een gezond, succesvol en voorspoedig 2007."