Gemeente Hengelo

Samengaan SWB en SWIMT op komst

Het samengaan van Sociaal Werkvoorzieningsbedrijf Midden Twente (SWB) en de Stichting Werken in Midden-Twente (SWIMT) ligt in het verschiet. Deze week hebben de burgemeesters en wethouders van de gemeenten Hengelo, Hof van Twente en Borne laten weten het samengaan van beide organisaties verder in gang te zetten. De organisatorische, juridische en financiële consequenties worden zorgvuldig overwogen en nader onderzocht. Ook moeten de gemeenteraden het nog bespreken.

Veel gelijkenissen

De doelgroepen en doelstellingen van SWB en SWIMT lijken steeds meer op elkaar. Oorzaken zijn de modernisering van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) in combinatie met de vanaf 2004 van kracht zijnde Wet werk en bijstand (Wwb). Daarom ligt het voor de gemeenten voor de hand om te kijken naar een (verregaande) vorm van samenwerking of zelfs het samengaan. Het samengaan van SWIMT en SWB heeft geen gevolgen voor de gesubsidieerde medewerkers.

Betrokken gemeenten

De gemeenten Borne, Hengelo en de Hof van Twente hebben de uitvoering van de Wsw en die van de gesubsidieerde arbeid opgedragen aan respectievelijk SWB en SWIMT. Daarnaast participeert de gemeente Haaksbergen in de SWB, is de gemeente Dinkelland waarnemend lid van het Algemeen Bestuur van SWB en maakt de gemeente Dinkelland (Weerselo) gebruik van de diensten van SWIMT.